Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A fővárosi Duna-hidak nem károsodtak a földrengésben

A szombat esti, 4,7 erősségű földrengésben nem károsodtak a fővárosi Duna-hidak és aluljárók - állapította meg a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) vizsgálata.


15.15 - Hétfőre végez az FKF a hidak, aluljárók vizsgálatával

Hétfőre végeznek a Fővárosi Közterület-fenntartó ZRt. szakemberei a fővárosi hidak és felüljárók vizsgálatával, eddig sehol nem találtak károsodást és valószínűleg nem is fognak - mondta el Almássy Kornél, az FKF Zrt. közútfenntartási ágazati igazgatója az MTI-nek vasárnap délután. Ismertette: szemrevételezéssel vizsgálják, keletkezett-e repedés a hidakon, felüljárókon. Az FKF üzemeltetésébe 293 híd, illetve felüljáró tartozik. Vasárnap délutánig a nagyobb hidakat (Duna-hidak) és felüljárókat vizsgálták át, példaként említette a Kacsóh Pongrác útnál, a BAH-csomópontnál, a Fogarasi útnál, a Mozaik utcánál, illetve a Sibrik Miklós utcánál lévő felüljárót.

Vasárnap 4 útellenőr és 3 hidász szakember ellenőriz, emellett az FKF 24 órás ügyeletére is várják a bejelentéseket. Hétfőn 12 hídlétesítmény-felelős és 17 útellenőr fejezi be a vizsgálatot. Almássy Kornél megerősítette, hogy eddig nem találtak károsodást. Hozzátette: ha Budapesten lett volna a 4,7-es erősségű földrengés epicentruma, elképzelhető, hogy a régebbi, rosszabb állapotú hidakban okozhatott volna károkat.

Elvben azonban ekkora erejű földrengést károsodás nélkül kell elviselnie ezeknek az építményeknek. Mivel azonban az epicentrum Komárom-Esztergom megyében volt, a fővárosban a rezgéshullámok jóval kisebbek voltak. Ennek ellenére az igazgató nem találta túlzásnak az összes híd és felüljáró átvizsgálását, mint mondta: az óvatosság nem árt, a főváros biztonsága érdekében meg kell bizonyosodni arról, hogy semmi nem károsodott. A földrengés szombaton 18 óra 41 perckor kezdődött, epicentruma Oroszlánytól pár kilométerre északra volt. Személyi sérülés nem történt, de több ingatlanon repedés keletkezett, illetve az epicentrum közelében néhány kémény megdőlt. Magyarországon 1985 óta nem történt ilyen erejű földrengés.

Korábban - A BKK vasárnapi, az MTI-nek eljuttatott közleménye szerint a fővárosban a földrengés után az útellenőrök folyamatosan ellenőrzik a közel 300 hidat és aluljárót, hogy felmérjék a rengések utáni esetleges károsodásokat. Az FKF Zrt. útellenőri szolgálata az ellenőrzések során a Duna-hidakon és nagyobb felüljárókon károsodást, repedést nem észlelt - áll a közleményben. Az útellenőrök vasárnap és hétfőn is folytatják az ellenőrzéseket.

A BKK és az FKF vezetése állandó kapcsolatban áll az útellenőri szolgálattal és hiba észlelése esetén dönt statikus szakértő bevonásáról, az esetleges forgalomkorlátozás elrendeléséről. Az FKF Zrt. 24 órás ügyeletéhez sem érkezett bejelentés károsodásról vagy bármiféle hibáról a földrengés óta eltelt időszakban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: 2011 az építkezés éve lesz

Az LMP számára 2011 az építkezés éve lesz - összegezte a két választmányi szóvivő, Tordai Bence és… Tovább olvasom