Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

A főpolgármester ˝nem teljesen nyugodt˝ a négyes metró sötétüzemi próbája miatt

Tarlós István a Hír TV P8 című műsorában szombat este azt mondta: előfordulhat, hogy az elejéről kell kezdeni a teszteket, és elméletileg kicsúszhatnak a március végi határidőből.
A főpolgármester ismertette, hogy három sötétüzemi próba van, a kivitelezői, valamint a megbízói már lezárult, a hatósági folyamatban van. Szavai szerint „nem teljesen nyugodt" amiatt, hogy az előző városvezetés más-más nemzetközi cégtől rendelte meg a szerelvényeket és a biztosító berendezéseket, s emiatt a szoftvereket „igazgatni" kell. Nagyobb probléma esetén a tesztet újra kell kezdeni, s elméletileg kicsúszhatnak a március végi átadási határidőből.

Tarlós István elmondta, hogy az átadás után úgynevezett biztonságkritikus hibák már nem lehetnek. Ezek közé sorolta, ha a szerelvények például az ellenkező irányba indulnak el, a másik ajtajuk nyílik, vagy baknak ütköznek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy kisebb kényelmetlenségek előfordulhatnak az első hónapokban.

A főpolgármester a műsorban beszélt arról is, hogy a tavaly nyári árvíz után felmérette a budapesti védvonalak, árvízvédelmi berendezések állapotát, ami rosszabb, mint gondolták. Mint mondta, nemcsak a Római-parton van probléma, hanem az alsó rakpartokon, Újpesten, a Margitszigeten, a Bem és a Batthyány téren, valamint Albertfalván is. Hozzátette: ezek helyreállításában muszáj lépni, ellenkező esetben „közvetlen és súlyos" problémák keletkezhetnek 1-2 éven belül.

Tarlós István szólt az ételosztások átszervezéséről is. Úgy vélte: abból nem jön ki semmi jó, ha bárki a közegészségügyi, köztisztasági szabályokra fittyet hányva bárhol nekiáll ételt osztani. Kifejtette: a tervekben jelenleg kilenc potenciális helyszín szerepel, ezek közül a főváros szakbizottsága hatot választ ki, ahol állandó, nagyszabású, mindennapos ételosztás lesz.

Az önkormányzat szociális munkásokat, egészségügyi dolgozókat is foglalkoztat majd, akik kiszűrik a sokgyerekes, fogyatékkal élő, beteg rászorulókat, s visszavezetik őket az állandó ellátórendszerbe. Jelezte: arra kérte a kerületi polgármestereket, hogy kisebb ételosztó egységeket szervezzenek meg a kerületekben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hende: akkor van jövőnk, ha a múltunkkal szembenézünk

"Csak akkor van jövőnk, ha a múltunkkal szembenézünk, de nemcsak annak dicsőséges, hanem a keserű… Tovább olvasom