Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

A földszigeti gyerekek nem váltanak iskolát

Az acsalagi önkormányzati képviselők döntése értelmében a helyi általános iskola nem lesz a csornai Széchenyi tagintézménye.
A csornai önkormányzat július elsejével felmondta az Acsalaggal korábban megkötött intézményfenntartói megállapodást. A megállapodás annak idején azért született, mert a közigazgatásilag Csornához tartozó földszigeti gyerekek az acsalagi óvodába és iskolába járnak. A döntés okairól Papp József polgármestert kérdeztük.
– A csornai önkormányzat kényszerből mondta fel a megállapodást – válaszolta Papp József. – Ugyanakkor az acsalagi önkormányzatnak tett ajánlatunk belátható időn belül biztosította volna az iskola további működését. Sajnos azonban részben érzelmi, részben egyéb okok miatt ezt elutasították. Azt ajánlottuk, hogy – ha Acsalag belép a többcélú társulásba – további egy évig hajlandóak vagyunk megtartani az intézményfenntartói társulást, mert a 2004/2005-ös tanévben az acsalagi iskola még megfelel a társulások támogatási pályázatában előírtaknak. Jövő szeptembertől viszont már nem. Jeleztük azt is, hogy az átmeneti egy év után az acsalagi intézmény a csornai Széchenyi-iskola tagiskolájává válhat. Így biztosíthatók lennének az előírt csoportátlaglétszámok és Acsalagon megmaradhatna az iskola. Az elutasítással viszont kényszerhelyzetbe hoztak bennünket, hiszen ha fenntartottuk volna a korábbi helyzetet, Csorna nem léphetett volna be a többcélú társulásba, mert a jogszabály szerint csak olyan önkormányzat lehet a tagja, amelyik ellátások terén megfelel a feltételeknek. Mivel Acsalag nem lépett be a kistérségi társulásba, így Csornát is kizárta volna. Tehát sem a közös feladatokra, sem a 2005-től életbe lépő magasabb társulási állami támogatásra nem lettünk volna jogosultak.
Papp József szerint mindez rendkívül sajnálatos, de úgy vélte, nincs minden veszve, hisz szeptember végéig az acsalagiak felülvizsgálhatják a döntésüket és életbe léphet az ajánlat. Csorna hajlandó tovább tárgyalni.
Noha a földszigeti gyerekek oktatásának helyszínéül a csornai Széchenyit jelölték ki, de ez a szülők szabad iskolaválasztását nem akadályozza, bárhol taníttathatják gyereküket, akár az acsalagi iskolában is. Hozzátette azonban, hogy Acsalag elesik az emelt társulási normatívától és a Csorna által a földszigeti gyerekek után eddig fizetett normatíván felüli összegtől is. Ezért jóval több pénzt kell fordítaniuk az iskolára, mint eddig.
Jéger Mihály acsalagi polgármester szerint önkormányzatuknak a jövőben az eddiginél többet, 2 millió 271 ezer forintot kell normatíván felül az iskolára költeniük. Ebből a földszigeti gyerekekre eső rész 1 millió 288 ezer forint.
Dr. Turi György csornai önkormányzati képviselő érdeklődésünkre elmondta: a földszigeti szülők továbbra is az acsalagi iskolában taníttatják gyermekeiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilozás külföldről

A mobilszolgáltatók tapasztalatai szerint a legtöbben azért viszik magukkal külföldre telefonjukat,… Tovább olvasom