Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A Földhöz hasonló bolygót találtak a Naprendszeren kívül

A Naprendszeren kívül egy Földhöz hasonlatos bolygót találtak, mely az első olyan objektum, amely víznek és életnek adhat otthont - jelentette be egy kutatócsapat.
A folyékony víz kulcsfontosságú azon élethez, melyet ismerünk. Az újonnan megtalált planéta gazdacsillagához képest nem túl messze és nem túl közel helyezkedik el, így a felszínén lévő víz nem fagy meg vagy nem párolog el.

Míg a csillagászok egyelőre nem képesek biológiai jeleket keresni a bolygón, a felfedezés mégis mérföldkőnek számít a bolygó- és a földön kívüli élet kutatása terén, hiszen a bolygó olyan potenciállal rendelkezik, mely teljességgel megváltoztathatja szemléletünket az univerzumról. Stephane Udry csillagász szerint a cél életet találni egy olyan Földhöz hasonló bolygón, mely egy, a Naphoz hasonló csillag körül kering. A kutató szerint ez az első lépés ezen irányba.

Az új planéta ötvenszer nagyobb a Földnél és legalább ötször masszívabb is. Az új "Szuper Föld" a Glieese 581C nevet kapta csillaga, a Glieese 581 után. Ezen csillag egy apró vörös törpe, mely mintegy 20,5 fényévre helyezkedik el és tömege egyharmada a Napénak.

A Gliese 581C a legkisebb exoszoláris bolygó, vagy "exobolygó", melyet eddig lencsevégre kaptak. Tizenötször közelebb helyezkedik el csillagához, mint a Föld a Naphoz. A bolygón egy év 13 földi napnak felel meg. Mivel a vörös törpék - más néven M törpék - körülbelül ötvenszer haloványabbak, mint a Nap és sokkal hűvösebbek is, bolygóik közelebb keringhetnek hozzájuk úgy, hogy még belül vannak a lakható zónán. A lakható zónák egy csillag körül azon régiók, melyeken belül a bolygó hőmérséklete még folyékony víz jelenlétét teszi lehetővé a felszínen.

Mivel a csillag lakható zónáján belül helyezkedik el, és relative közel van a Földhöz, a Gliese 581 C rendkívül fontos célpontja lehet a jövőbeli, az idegen életformák felkutatását célzó küldetéseknek - mondja Xavier Delfosse francia kutató. A megfigyelések szerint még két planéta lakja a vörös törpe rendszert. Az egyik a Földnél tizenötször súlyosabb "Forró Jupiter", melyet ugyanezen kutatócsapat figyelt meg két évvel ezelőtt. Ezen bolygó sokkal közelebb kering a csillaghoz, mint a Glieses 581 C. Egy másik objektum nyolcszoros Föld tömeggel rendelkezik, ezt ugyanakkor fedezték fel, amikor a Gliese 581 C-t, ám ezen objektum a csillag lakható zónáján kívül helyezkedik el.

A számítógépes modellek azt sugallják, hogy a Gliese 581 C vagy egy olyan sziklás planéta, mint a Föld, vagy egy vízvilág, melyet teljes egészében óceánok borítanak. Udry szerint becsléseik azt mutatják, hogy a "Szuper Föld" hőmérséklete 0-40 fok között van, így a víz folyékony állapotban lehet.

A kutatók a chilei Európai Déli Obszervatórium 3,6 méteres teleszkópjának HARP készülékével fedezte fel az új világot. David Charbonneau a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza szerint a felfedezés azt is jelentheti, hogy több hasonló planéta lehet még odakinn. Azt egyelőre még nem tudják biztosan, hogy a Gliese 581 C hordoz-e életet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább fogy a magyar

Többen születtek, de többen is haltak meg az év első két hónapjában, mint az előző esztendő azonos… Tovább olvasom