Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzést tervez az áruházláncoknál

Átfogó ellenőrzéssorozatot tervez az áruházláncoknál a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kiszűrése érdekében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH)

Ezt megelőzően, a regionális fogyasztóvédelmi hatóságoktól bekért adatok alapján felállítanak egy listát a leginkább szabálytalanul eljáró áruházláncokról - közölte a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló konferenciát követő sajtótájékoztatón Pintér István a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója . Ennek alapján végzik el a vizsgálatot - tette hozzá.

A főigazgató elmondta: az új fogyasztóvédelmi politika célja, hogy elősegítse a kereskedelmi vállalkozások jogkövető magatartását. Ennek feltétele ugyanis a fogyasztói megelégedettség, a fogyasztók piaci aktivitása, ami a piacgazdaság alapja.

Pintér István mondta: legkésőbb jövő tavaszra a kormány elé kerül, egy a kereskedelmi vállalkozók által igénybe vehető képzés tervezete. Ennek keretében 30, 60 és 90 napos kurzusok keretében lehet majd elsajátítani a megfelelő piaci magatartáshoz szükséges ismereteket.

Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője arról szólt, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat ellen hozott jogszabály hatályba lépése óta 2009-ben, a törvény alapján 100 jogsértést tárt fel a hatóság. Ugyanakkor 2010 első félévében már 400 fölé emelkedett a szám.

A jogsértések döntő része a nagy áruházláncok esetében fordul elő. A kiskereskedők általában a jogszabályok kellő ismeretének hiányában vétenek a fogyasztóvédelmi szabályok ellen - mondta a szóvivő.

Kiss Attila, az egri Eszterházy Károly Főiskola mellett működő Egerfood Tudásközpont vezetője emlékeztetett arra, hogy a főiskolán immár 2007 óta működik fogyasztóvédelmi képzés diplomások számára. Februártól immár felsőfokú szakképzés keretében is folyik majd a fogyasztóvédelmi ismeretek oktatása az intézményben - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik posztjáról a Magyar Rádió elnöke és vezetése

Négyéves mandátumának lejártával, július 31-ével távozik posztjáról Such György, a Magyar Rádió elnöke. Tovább olvasom