Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

A fogyasztóvédelmi bizottság támogatta a hírközlési törvény módosítását

Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága hétfői ülésén 12 igen és 4 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta Rogán Antal, Menczer Erzsébet és Cser-Palkovics András (Fidesz) képviselők önálló indítványát, amely az elektronikus hírközléssel és a digitális átállással összefüggő egyes törvényeket módosítja, azzal, hogy a döntés akkor válik hatályossá, ha a gazdasági bizottság is így dönt.
Menczer Erzsébet elmondta: a törvényjavaslat digitális átállásról szóló része a televíziónézők érdekeit védi, az elektronikus hírközlési törvény módosítása pedig az előfizetők hatékonyabb védelmét szolgálja. Magyarország hamarosan átáll a digitális műsorszórásra, s jelenleg 572 ezer olyan háztartás van, ahol csak analóg készülék áll rendelkezésre a televíziós adások vételéhez. Fel kell mérni, melyek azok a családok, amelyek szociálisan rászorultak arra, hogy az állam ingyenesen rendelkezésükre bocsássa a digitális vételhez szükséges eszközöket.

Azért van szükség a módosításra, mert ehhez adatok szükségesek - ismertette. Az átállás kapcsán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerződést kötne a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH), amely az adatszolgáltatás lebonyolítását végezné, valamint a járási hivataloknak is szerepük lesz abban, hogy valóban a legrászorultabb háztartásokhoz kerüljenek az úgynevezett set-top boxok (dekóderek) - tette hozzá.

Az elektronikus hírközlési törvény módosítása az előfizetők védelmét szolgálja, szabályozza a szerződés felmondásának, módosításának, hosszabbításának lehetőségét. Mindkét törvénymódosítás fogyasztóvédelmi érdekeket szolgál - mondta az előterjesztő képviselő.

Tóth Csaba (MSZP) kifejtette: az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosításából egyetértenek azokkal a pontokkal, amelyek valóban a fogyasztók védelmét szolgálják, például azzal, hogy a szolgáltató nem számolhat fel különdíjat a számlakiállításért, a számláért magáért, vagy amely megengedi, hogy a szolgáltató kedvezményt nyújtson az elektronikus számlát igénylőknek. A digitális átállás szabályairól szóló törvény módosításával kapcsolatban megjegyezte, hogy nem látni a javaslatban a szociálisan rászoruló családok támogatásának forrását. Úgy vélekedett, mivel az Antenna Hungária jelentős megtakarítást fog elérni azzal, hogy átáll az analógról a digitális sugárzásra, ez jelenthetné a rászorulók támogatásának fedezetét.

Spaller Endre (KDNP) azt mondta, mindkét javaslatot támogatják.

Ertsey Katalin (LMP) szerint "jogorvoslati trükk" van a törvényben, "a médiahatóságot az eddigi remek teljesítményéért utólag is jutalmazza, amennyiben kiveszi a bírósági felülvizsgálatot, és egyenesen a Kúriához utalja". Azt kérdezte, hogy ez milyen célt szolgál. Esetleg azt-e, amit ők látnak benne, vagyis "a frekvenciakiosztás során történt botrányos döntéseknek az utólagos legalizálását, vagy a jövőre nézve az állami mobilszolgáltató létrehozásának a már előre, ilyen módon megnyugtató rendezését?" - tette föl a kérdést az LMP-s politikus.

Simon Gábor (MSZP), a bizottság elnöke úgy vélekedett, az előterjesztésnek vannak támogatható részei, így a zömmel a fogyasztóvédelmi bizottság hatáskörébe illeszkedő, a fogyasztókat érintő pontjai. A javaslat digitális átálláshoz kapcsolódó, leginkább az NMHH-hoz kapcsolódó egyes elemei azonban - mint például "a bírósági döntés alól való kibújás lehetősége" - semmiképpen nem elfogadhatóak. "Nem lehet nem észrevenni azt a szándékot, hogy a vezényelt és rosszul összehozott pályázat kiírói felelőssége alól így is ki lehet bújtatni valakit", vagy a későbbiek során akár pályázat nélkül is ki lehet majd egy negyedik mobilszolgáltatót nevezni - mondta Simon Gábor.

Menczer Erzsébet a hozzászólásokra reagálva elmondta: az NMHH költségvetésében benne van a szükséges fedezet. Semmilyen többletterhet nem ró a Kúriára, hogy neki kell bizonyos vitás ügyeket felülvizsgálnia, hiszen olyan kevés a frekvencia, hogy legfeljebb két-három évente fog az NMHH frekvencia-pályáztatást lebonyolítani. Ezeknek azonban kiemelt társadalmi és pénzügyi értékeik vannak. A bírósági joggyakorlatot akkor lehet felgyorsítani, ha a Kúria kezébe adják és határidőket szabnak - mondta.

A bizottság döntött a postai szolgáltatásokról szóló törvényjavaslathoz beadott képviselői módosító indítványokról is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták az új hulladéktörvényt

Elfogadta hétfőn este az Országgyűlés a hulladékról szóló törvényt 288 igen, 55 nem szavazattal és… Tovább olvasom