Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 20°C | 30°C Még több cikk.

A fogászati allergia tünetei azonnal felismerhetők

Az allergia számos fajtája gyötörhet bennünket: az ismert típusok mellett számolnunk kell a fogászati allergiával is. A szájban a tünetei azonnal felismerhetők, a kiváltó okot pedig úgynevezett epicután teszttel lehet kimutatni.
Fotó: Karnok Csaba
Akkor beszélhetünk fogászati allergiáról, amikor bizonyos szerekre, esetleg fémekre túlérzékenységgel reagál a szervezet. Allergiát okozhatnak például a beavatkozások előtt alkalmazott helyi érzéstelenítők, a gyökértöméshez használatos anyagok.
Az egyik legáltalánosabb azonban a fémallergia. Kiküszöbölésére a modern fogtechnikusok igyekeznek nikkelmentes ötvözeteket készíteni, ugyanis a nikkel lehet a fémallergiák leggyakoribb előidézője. Ha fogorvoshoz megyünk, kérhető a nikkelmentes anyagok használata, amiért több pénzt kell fizetnünk, mert ezt az „extrát" a társadalombiztosítás nem finanszírozza.

A fogbeültetéseknél az implantátumok anyagát döntően a titán képezi, aminek esetében ritkábban ugyan, de szintén kialakulhatnak allergiás panaszok. Az allergia jelei a szájban egyértelműek. Piros, duzzadt az íny, gyulladás, égő érzés a beteg területen. Ezek lehetnek közvetlen reakciók, emellett felléphetnek bőrirritációk, sőt a legsúlyosabb esetekben akár légzőszervi panaszok mint fulladás, asztmatikus légzés is.

Allergénként viselkedhetnek még a foghúzás vagy fogtömés előtt használt érzéstelenítőszerek. Az érzéstelenítők az arra érzékenyeknél szinte azonnal vagy kis idő elteltével akár súlyos rosszullétet is okozhatnak. – Amennyiben a beteg nem lidokainérzékeny, akkor is válthatnak ki allergiát az érzéstelenítőben lévő segédanyagok is, amelyek arra szolgálnak, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban juttassák el a lidokaint az idegekhez – magyarázza Urbán Andrea fogorvos. A jelenség elég ritka, mégis előfordulhat egyes szervezetekben.

Aki esetleg ráismer a tünetek között saját panaszára, annak ajánlott elvégezni egy epicután tesztet, aminek segítségével kiszűrhető, mely fogászati anyagokra allergiás a páciens. Urbán Andrea elmondta: – A teszt elvégzése semmilyen kellemetlenséggel nem jár. A gyanús anyagokat amelyekről az allergológus gyanítja, hogy kiváltója lehet az elváltozásnak, a beteg hátára ragasztja, így ellenőrzi az esetleges allergiás tüneteket. A felhelyezés után először 20 perc elteltével kell először ellenőrizni, hogy van-e valamilyen reakció, majd 24, később 48, majd végül 72 óra elteltével mutatható ki teljes biztonsággal a teszt eredménye.

Sok támadás érte az amalgámtömést az utóbbi időkben, miszerint mérgező hatást gyakorol a szervezetre. – Az amalgámtömés használatakor az amalgámport higannyal keverik ki, így kerül a fogba. – mondja Urbán Andrea. A higany miatt lett feledett mostanra az amalgámtömés. Az emberek félnek ilyen típusú tömést csináltatni, köszönhető ez az ellene indított hadjáratnak – jegyzi meg a doktornő. Az amalgámpor hetven százalék ezüstöt tartalmaz, így hívják ezüst tömésnek is, ami egy kapszulában helyezkedik el, membránnal gondosan elválasztva a higanytól. A két anyag vegyítését ma már keverőgép végzi, és a pontos anyagmennyiségeknek köszönhetően nem káros, és sokszor tartósabb, mint egyes fehér tömések.

Barna Krisztina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom