Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A focisták akartak, hajtottak, küzdöttek

A futballszezon tavaszi rajtja után a „Minden kezdet nehéz” kissé közhelyszerű megállapítás nagyon is igaz az FC Sopron csapatára. Az együttes a tavaszi rajton hazai pályán 3–0-ra kikapott az éllovas MTK-tól.
Lássuk, milyen tapasztalatokat is hozott az első tavaszi tétmeccs! Akartak, hajtottak, küzdöttek Csertői Aurél tanítványai, ám tény: egy sokkal jobb futballistákból, képzettebb labdarúgókból álló együttessel találták szemben magukat. Önmagában a küzdés, a hajtás nem dicsérendő egy élvonalbeli, profi futballistánál, hanem alapkövetelmény, bár Magyarországon van, ahol már ennek is örülnek a szurkolók...

Csak laposan ne

A kapuban új fiút avatott a gárda. A ghánai William Amamoo-ról az első meccs alapján az derült ki, hogy a magas labdáknál szenzációs védésekre képes, remek fizikumát kihasználva látványos, szinte párducszerű vetődésekkel szerzi meg a beívelt labdákat. A laposan érkező lövésektől azonban isten ments! Magas, remek felépítésű kapuvédő Amamoo, de a „fű alatt” surranó labdákat a jelek szerint nem neki találták ki. A surranó kifejezés ráadásul az első gól esetében igen erős túlzás, hiszen Hrepka Ádám – igaz, remekül helyezett – labdája szinte átvánszorgott a gólvonalon. Persze védett már kapus Sopronban, aki „leért” az ilyen labdákra...

Tíz perc kreatív futball

Az MTK sokak által sorsdöntőnek tartott első találatáig azonban történt egy s más. Volt például egy kifejezetten jó tíz perce Csertői Aurél együttesének. Volt fantázia, elképzelés az akciókban, szélről belőtt labdák után Feczesintől és Magasfölditől is láthattunk ügyesen visszatett labdákat a második hullámban érkező, remek rúgótechnikájú Horváth András elé, és veszélyes helyzetek is kialakultak. Csakhogy ebben a periódusban Végh Zoltán, az éllovas kapusa két szenzációs védést, bravúrt mutatott be. Nos, ez nem sikerült a másik oldalon Amamoo-nak, igaz, a gólt megelőzte egy jókora védekezési hiba.

Megingások – könyörtelenül kihasználva

Szándékosan írtam védekezési, s nem védelmi hibát. Csertői Aurél a múlt heti szurkolói ankéton kifejtette: nem csak a csatárok a felelősek a kevés lőtt, s nem csak a védők a sok kapott gól miatt, tehát ő csapatban gondolkodik. Nos, a vezető gólnál a kényszerítőzést kezdeményező Hrepkát nem „vette fel”, nem kísérte senki, ő pedig a visszakapott labdát laposan a jobb sarokba rúgta. Amamoo-nak a soproni szurkolók számára itt megmutatkozó „laposlabda-fóbiájáról” már szóltunk, ám az ő kissé késeinek s lassúnak tűnő vetődése egy védekezési hibasorozat „záróakkordja” volt. Tény: ahogy Végh kétszer is bravúrral védett a túloldalon, úgy Amamoo is bemutathatott volna egy bravúrt lapos labdánál is, ám ha abból az akcióból nem kapott volna gólt a soproni csapat, a mód, ahogy helyzetbe került az MTK, mindenképpen tanulságul kell hogy szolgáljon.
A listavezető második találata szintén egy fölöttébb tanulságos találat volt. Csertői Aurél előbb vázolt szemlélete alapján itt is „feljebb” kezdődtek a gondok. Feljebb, mégpedig akkor, amikor az MTK egyik középső védője, a korábban Sopronban is futballozó Mladen Lambulic a hazai térfél közepéről zavartalanul indíthatott! Pt ebben vélhetően egy csatárnak vagy középpályásnak kellett volna megzavarnia – senki nem tette. Pedig ha valaki ezt megteszi, akkor lehet, hiába előzi meg Németh Krisztián Munteanut s a kicsit későn kiinduló Amamoo-t...

Mitől jó az MTK?

Még két gondolat a mérkőzésről. Az egyik: a mérkőzésen a soproni drukkerek is láthatták: miért is vezeti az MTK csikócsapata a tabellát. Nos, mert az agárdi akadémián – magyar mércével mérve – igen jól megtanították őket futballozni. Technikailag képzettek, s mindezt nagy sebesség, futógyorsaság mellett is kamatoztatni tudják. Ez így együtt nem igazán jellemző a magyar játékosokra, ezzel kitűnnek a mezőnyből. Ezen túlmenően minden tekintetben jóval gyorsabbak a honi átlagnál, tehát mind futásban, mind reakcióidőben, mind gondolkodásban, ráadásul a mozgáskoordinációjuk is sokkal inkább a futballra „termett”. Ennek köszönhetően a soproni kapu előtt remekül felismerve a helyzeteket, értékesítették azokat, sem Hrepka, sem Németh nem akart nagy gólokat lőni. Tegyük hozzá, mindez hosszú évek tudatos képzési, szisztematikus szakmai munkájának eredménye.

„ Láthatatlan” légió

A másik, amiről még szólni szeretnék: ismét volt egy kis „románozás” a nézőtéren. Tény, a Sopron MTK elleni kezdőcsapatában hat román, egy ghánai és négy magyar labdarúgó van. És most ugorjunk képzeletben 90 kilométert keletre, az alábbi példát – elnézést a soproni szurkolóktól – Győrből „hozom”. Volt szerencsém televízión megtekinteni az Audi ETO–Lada Togliatti női kézilabda Bajnokok Ligája-csoportmérkőzést. A győri csapatban ott játszott Aurelia Bradeanu, Simona Gogirla, Simona Spiridon és védett Stancuta Guiu, s tagja a csapatnak még Ana Maria Somoi, akit, mielőtt férjhez ment, Lazer néven ismert a szakma. Szóval öt román légiós, s még sincs egy rossz szó sem feléjük. Hogy miért? Mert posztjukon jobbak, sokkal jobbak a magyar átlagnál, húzóemberei, vezéregyéniségei csapatuknak... Ha ez így lenne Sopronban, tehát jobbak lennének ezek az egyébként rendes, becsületes sportemberek, ha az ő vezérletükkel mondjuk a középmezőny első felében tanyázna a gárda, akkor Sopronban nemhogy egy rossz szót nem szólnának ellenük, sőt: közönségkedvencek lennének! Csakhogy míg Győrben a román kézilabdázó lányok egy nagy célokra törő együttesben vezéregyéniségek, addig Sopronban a futballisták többsége még nem „kész” labdarúgó, a tulajdonos vélhetően „kinevelési” és továbbadási szándékkal hozta őket Sopronba, a drukkerek viszont nyilván szívesebben vennék, ha ezt helyi, saját nevelésű tehetséges játékosokkal tenné... Viszont a pénz többségét Vízer László Máriusz adja, s ő mint üzletember nyilván valamikor ki is szeretne venni belőle. Úgy néz ki, egyelőre ezt a rendszert kell elfogadni, s megpróbálni szeretni vagy nem szeretni. A rossz légkör viszont senkinek nem jó! Ahhoz persze, hogy ez jobb legyen, jobb eredmények is kellenek!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden nem forgalmaznak aranytömböket

Az arany világpiaci ára évek óta emelkedőben van, emiatt sokan befektetési céllal vásárolják e… Tovább olvasom