Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A focihoz igazítják a versenyeket

A Gyõr és Mosonmagyaróvár Régió Szakácsainak Klubja is részt vesz hétfõs csapattal a Luxemburgban rendezendõ szakácsvilágbajnokságon.

A Győr és Mosonmagyaróvár Régió Szakácsainak Klubja is részt vesz hétfős csapattal a november 18. és 22. között Luxemburgban rendezendő szakácsvilágbajnokságon, ahol többek közt egy nyolcszemélyes, különféle halhúsokból álló ünnepi dísztál és egy négyszemélyes vegetáriánus tál készítése során csillogtathatják meg szaktudásukat.

Már hagyománynak tekinthető, hogy a szakácsok a labdarúgáshoz igazítják legrangosabb versenyeiket, s mivel idén Németországban világbajnokságot tartottak, így Luxemburgban is világbajnoki érmek reményében főznek a világ 58 országából érkezett séfek. Most lesz az első alkalom, hogy a Gasztronómiai Világszövetség minden állama képviselteti magát. Talán ennek is köszönhető, hogy a hatalmas rendezvénycsarnokokban a korábbi 16 négyzetméteres asztalok helyett már csak 8 négyzetméterre teríthetnek az indulók.

Acsapat vezetője, a receptversenyünk zsűrijéből is közismert séf, Sátor László el - mondta, hogy ha a regionális és nemzeti csapatok tagjainak és az egyéni indulóknak a számát összeadjuk, akkor kijelenthető, hogy közel kétezer szakács érkezik hétvégén a miniállamba. A megyei csapat többek közt egy nyolcszemélyes, különféle halhúsokból álló ünnepi dísztál és egy négyszemélyes vegetáriánus tál készítése során csillogtathatja meg szaktudását.


A csapat költségvetése idén3,1 millió forint lett volna, ebből 1 millió 880 ezret sikerült összegyűjteni. Bár a zsűri nagyon nézi a díszes terítést, új készletre nem futotta, így ugyanazzal a terítékkel vesznek részt a világ versenyen , mint amit az ítészek már két éve láttak az olimpián. Bár első blikkre ez az öszszeg többek számára soknak tűnhet, azonban nem árt tudni, hogy egy új abrosz a nyolc négyzetméteres asztalra százezer forintba kerül. A dekoratív ételkülönlegességek mellett kóstolónak külön ki kell tenni tányérokat, de helyhiány miatt ez nem vonatkozik minden ételre. Így ha egy zsűritagnak arra támad kedve, hogy valamelyik étket megízlelje, akkor minden további engedély nélkül belenyúlhat a tányérba. Természetesen igyekszik ugyanúgy visszarakni, mint ahogy az előtte volt, például ha egy hússzeletbe belevág, azt az aljára fordítja.

A világversenyen az ötvenkét tagból álló zsűri általában „csak" azt kéri, hogy az adott versenykiírás során a nemzeti jelleg domborodjon ki.

Sátor László kiemelte, hogy az összköltséget jelentősen csökkentette, hogy négy éve barátságot kötöttek egy Luxemburgba szakadt hazánkfiával, Kotroczó Andrással, akinek köszönhetően a panzió nyolc személyre konyhahasználattal mindössze 500 euróba kerül. A panzió konyhájában főzik meg a versenyételeket, amely abban az időszakban csak a megyei csapatunk rendelkezésére áll.

A nyersanyagokat itthonról viszik, s ezzel is tudnak bizonyos összeget spórolni, ami sajnos sokba kerül, az a teherautó útiköltsége: félmillió forint. Természetesen egy világversenyre nem lehet felkészületlenül elutazni, így a többszöri gyakorlásra is összesen 800 ezer forintot költöttek.

Bár költségvetésben a Győr és Mosonmagyaróvár Régió Szakácsainak Klubja nem veheti fel a versenyt számos nemzeti csapattal, viszont minőségben mindenképpen, éppen ezért kíváncsian várjuk, hogy a csapat tagjai milyen éremmel és milyen élményekkel térnek haza a megmérettetésről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbírság Toroczkainak

A gyülekezési joggal való visszaélés miatt pénzbírsággal sújtotta a Szegedi Rendőrkapitányság… Tovább olvasom