Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A fizika évszázadai - Teremtés

A fizika évének részeként a tudományt népszerűsítő előadást tart Sükösd Csaba (képünkön) Teremtésközelben címmel a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktatási épület (Dóm tér 13.) nagyelőadójában november 7-én, hétfőn 17 órakor.
Teremtésközelben című előadásában Sükösd Csaba fizikus a CERN történetét és a részecskefizika Standard Modelljének alapjait ismerteti. A történelmi előzmények áttekintése után a Standard Modell kialakulásával, a modellben szereplő anyagi építőkövekkel, valamint a kölcsönhatásokat közvetítő részecskékkel foglalkozik. Newton és Maxwell természetleírásunkat egyszerűsítő „egyesítései" után szó esik majd a XX. században Weinberg és Salam által felismert további egyesítésről, és nagy vonalakban a még remélt jövőbeli egyesített elméletekről is.

Az előadás harmadik részében közel kerül egymáshoz a végtelenül kicsiny elemi részecskék világa és a végtelenül nagy Univerzum. Az előadó megmutatja, hogyan tekinthetünk vissza a múltba, akár 13 milliárd évre is, valamint azt, hogyan tanulmányozható a 15 milliárd éve lezajlott Ősrobbanás napjaink laboratóriumaiban, különösképpen a CERN-ben. A fizikus szeretné meggyőzni a hallgatóságot arról, hogy a modern fizikának erről a szép területéről mindenkinek illene tudnia valamit.

Sükösd Csaba 1947-ben született Budapesten. Egyetemi tanulmányait az ELTE fizikus szakán fejezte be 1971-ben. 1992 óta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen dolgozik, a Nukleáris Technika Tanszék vezetője. Az Országos Szilárd Leó fizikaverseny versenybizottságának a vezetője. A Magyar Nukleáris Társaság elnöke, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat alelnöke.

A fizika éve programjait az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei csoportja szervezi.

www.fizikaeve.szeged.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különdíj Tétre

Több mint hatvanan indultak a közelmúltban Zalaegerszegen rendezett trombitaversenyen, egy… Tovább olvasom