Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

A fizika éve - Átalakuló anyagtudomány

A fizika tudományt népszerűsítő előadást tart Gyulai József akadémikus (képünkön) Damaszkusztól a nanovilágig címmel a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Oktatási épülete (Dóm tér 13.) nagyelőadójában november 21-én hétfőn 17 órakor.
Damaszkusz városának akkori csúcstechnológiái közül kettő is szerepelhet egy, az anyagtudományt a mikroelektronikától a nanotechnológiáig végigvezető előadásban – véli Gyulai József. Ismerteti az anyagtechnológiák csúcstechnológiaként leírt általános ismérveit, a 21. század kihívásait. Megmutatja a Moore-törvény vezérelte mikroelektronika néhány rekordját. Beszél arról, hogy az anyagtudomány milyen mértékben alakította át a világot és mi várható a nanotudományok fejlődésétől.

Gyulai József 1933-ban született. A szegedi egyetemen működött MTA Lumineszcencia és Félvezető Tanszéki Kutatócsoport munkatársa volt 1956–1970 között, majd egy sikeres Caltech-beli (USA) tanulmányút után a KFKI-ban lett az ionimplantációs kutatások nemzetközileg elismert kutatója. 1973-tól a National Science Foundation finanszírozta az együttműködést, amelynek legfontosabb eredménye egy eljárás, amely azóta is az integrált áramköri gyártás egyik kulcslépése. Mintegy tíz évet töltött vendégprofesszorként több USA, francia és német egyetemen. Több mint 280 cikke, 16 könyve van, tíz szabadalomban részes, munkáira több, mint 2000 hivatkozás ismert. 1992-től a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet igazgatója, ma a tanács elnöke. A BME volt tanszékvezető egyetemi tanára és a Bay Zoltán Anyagtudományi és Technológiai Intézet első igazgatója.
A fizika éve programjait az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei csoportja szervezi.

www.fizikaeve.szeged.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az apácáktól tanulta a vadast

Ötven éve gyűjti Tamás Lászlóné Teri néni az általa is kipróbált recepteket egy kopott füzetben. Tovább olvasom