Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

A fiúk mosolya az édesanya tükre

Anyák napja mindig is emlékezetes marad a győri Horváth Edina számára, aki éppen tizenkét éve jutott egy olyan krízislakáshoz, amelyet maguk a hajléktalanok újítottak fel.

Ha nincs lakás vagy albérlet, bizonyosan nem maradhatott volna együtt a kis Attilával, aki akkor mindössze néhány hónapos csecsemő volt.

Edina egy válást követően ma három gyermekét neveli békében, s a sors fintora, hogy egy cég területi vezetőjeként a legrászorultabbaknak, így például hajléktalanoknak is gyakran ad munkát, mi több, reggelente maga megy értük a likócsi hajléktalanszállóra. Élete, anyasága kivételes példa lehet azoknak, akik még nem látják az alagút végét.

A fiúk kívánságai teljesíthetők

Talán emlékeznek még arra az embermesére olvasóink, ami után sokan segítettek a kisfiával egyedül maradt édesanyának, aki akkor is és ma is csak magára számíthat. A 37 éves asszony állítja, a fiúk: Attila, Balázs és a kis Peti nélkül cél nélküli lenne az élete. A lurkók mosolya olyan tükör számára, amelyben jó megfürödni nap mint nap. Ezek a mosolyok adnak erőt a nehézségekhez, a mindennapi munkához, mert van miért dolgozni, küzdeni. A fiúk türelmetlenül várják a munkából hazaérkező anyát, aki örömét leli abban, ha teljesítheti a gyerekek kívánságait, óhajait. Mert nemcsak a három gyerek, de Edina is örült a két kiskutyáknak, akik ma már családtagok vagy a számítógépnek. Nincs is nagyobb boldogság egy anya számára, mint látni gyermekei örömét.

Örömmel elfogadta a segítséget

– Kivételes szerencsém volt, hiszen tizenkét éve többen is segítettek a lakás- és egyéb körülményeink megoldásában – fogalmazott az édesanya. – Egy víz és villany nélküli krízislakást ajánlottak fel, amit azonnal elfogadtam, nem is tehettem abban a helyzetben mást. A sorstársaim építették, alakították át ezt a kis szoba-konyhát annyira, hogy lakható legyen. Soha nem a nagyravágyás vezérelt, de azzal már akkor is tisztában voltam: az életünket, a sorsunkat magamnak kell kézbe vennem. Bizonyára ezt is látták bennem a szolgálat vezetői, a máltaisok, a családsegítő munkatársai, akik segítsége ma is szívet melengető emlék.

Anyák napja előtt költözhetett

Kérdezhetnénk persze, hol volt a család, a rokonság a bajban, amikor a fiatal édesanyának a legnagyobb szüksége lett volna rá, de ez már a múlté. Edina édesanyját korán eltemette, nagynénjéhez sem a babával, sem anélkül nem mehetett. A kisfiú apukája ugyan elfogadta a kis jövevényt, de az ő támogatására sem számíthattak. A szo-
ciális szakma példaértékű összefogását viszont siker koronázta: a fiatal édesanya az anyák napja előtti napokban egy szoba-konyhába beköltözhetett. Az elmúlt években férjhez ment, saját otthont is teremtettek és még két fia született. Akár hepiend is lehetne a történet vége, de mégsem az: Edina ugyanis elvált, egyedül neveli 13, 7 és 5 éves fiait.

Ma már ő segít másokon

– Tartjuk a kapcsolatot a két kisebb fiú apjával, nincs harag, mégis elváltak az útjaink – folytatja az édesanya. – Mindig is nagy családra vágytam, sok gyerekre, de sajnos nem sikerült minden úgy, ahogyan szerettem volna. Szerencsére a fiúk, a munkám sok mindenért kárpótol. Néha nagyon fáradtan érek haza, vagy hajnalban megyek, ilyenkor a legnagyobbik fiú, Attila segít a kicsik ellátásában. Évek óta egy olyan cég területi képviselőjeként dolgozom, ahol bizony több, nehéz sorsú ember is megfordul. Hajléktalanok, romák, s aki nem az elvárások szerint teljesít, magával szúr ki, ugyanis nem jöhet a következő munkára. A munka és a gyerekek közötti egyensúlyozás a mindennapok része, igyekszem mindenhol becsülettel helytállni. A nagymamám a minta és a példakép számomra, aki minden nehézség ellenére is nagy szeretetben, kitartással nevelt engem is.

A legnagyobb ajándék

Anyának lenni felemelő dolog és a Kismegyeren élő családanya mindig feltalálja magát. Biciklitúra, bakonyi kirándulás, fürdés is szerepel a repertoárban. Anyák napjára apró meglepetések: rajz, festmény készül a mami örömére, a legnagyobb ajándék idén is az, hogy együtt lesznek, ölelik egymást.

Mindig is nagy családra vágytam, sok gyerekre, de sajnos
nem sikerült minden úgy, ahogyan szerettem volna. Szerencsére a fiúk,
a munkám sok mindenért kárpótol.

Kitartó munkáva
l
Edina vékony, törékeny alkat, ám ahogyan magával, úgy a beosztottaival szemben is megköveteli a kitartó, precíz munkát. A fiúkat is erre neveli, így aztán természetes, hogy távollétében Attila nemcsak vigyáz, de gondoskodik is a kisebbekről.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cáfolják az iraki al-Kaida-vezér halálát

Egy iszlamista szervezet kedden cáfolta azt a bagdadi bejelentést, miszerint megölték az al-Kaida… Tovább olvasom