Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A finnek elégedettek elnökségük eredményeivel

Finnország uniós elnökségének időszaka december 31-én lejár. A finnek elégedettek az elnökségi periódus alatt elért eredményekkel. Ezen időszak alatt a Közel-Keletre, az uniós bővítésre, az energiapolitikára, az Oroszországgal kialakítaandó együttműködésre, a verseny erősítésére, a bevándorlás és klímaváltozás kérdéseire összpontosítottak.
Az elnökségi időszak elejét a libanoni feszült helyzet jellemezte. Finnország támogatta, hogy az EU vállajon szerepet a közel-keleti probléma megoldásában, s főleg a libanoni helyzet stabilizálását szorgalmazta.

Két fontos, sokáig nagy vitát generáló törvényt is elfogadtak az unió törvényhozói a finn elnökség alatt: évekig tartó tárgyalások után megszületett a REACH, a vegyi anyagok szabályozássa, és elfogadták a szolgáltatások direktíváját is. Noha a finnek szerették volna mósosítani a munkaidő direktívát is, ezt nem sikerült elérni.

Az EU tagállamok vezetői és Putyin orosz elnök Lathiban találkoztak, ahol energia politikáról, külkapcsolatokról és innovációs politikáról tárgyaltak. A résztvevők egyetértettek abban, hogy szorosabb partneri kapcsolatra van szükség Oroszországgal. Megegyeztek, hogy az energiaügyek és a klímát érintő kérdések a jövőben kiemelten szerepelnek az EU és harmadik országok közötti találkozókon.

A finn elnökség alatt kiemelt figyelmet fordítottak a klímaváltozásra. A Nairobiban megtartott klímaváltozási konferencián az unió elérte, hogy a klímatárgyalások 2012-ig folytatódjanak.

2007. január elején Románia és Bulgária csatlakozik az EU-hoz. A Bizottság a finn elnökség alatt fejezte be a horvát és a török törvények összehasonlítását az EU-jogszabályokkal. Finnország intenzív tárgyalásokat folytatott Törökországgal, de a körülmények nem tették lehetővé, hogy döntés szülessék a csatlakozás várható időpontjáról. Decemberben a Bizottság úgy döntött, hogy nyolc tárgyalási fejezetet nem nyit meg mindaddig, amíg a törökök nem teljesítik korábban vállalt kötelezettségeiket.

Finnország kétoldalú konzultációt folytatott a tagországokkal az EU-alkotmányról. Ezzel az uniós reform folyamata egyéves csend után aktív fázisba lépett. A konzultációkból levont következtetések az elkövetkező időszak munkájának alapját teremtik meg.

Ami a közösség finanszírozását illeti, Finnország keményen dolgozott, hogy zökkenőmentes áttérést biztosítson a 2007 elején induló következő költségvetési periódusra. A finn elnökség alatt mintegy negyven programot fogadtak el, ami garantálja az új periódus rendezett indulását.

Finnország sikeresen befejezte a European Fundamental Rights Agency (Európai Alapvető Jogok Irodája) és a Institute for Gender Equality (Nemi Egyenlőség Intézete) intézmények létrehozását. (Utóbbi székhelye Vilniusban, Litvániában van.)

Az unió szoros együttműködést kezdeményezett bevándorlás és határellenőrzés kérdésekben főleg afrikai és földközi-tengeri országokkal. Lépéseket tettek, hogy növeljék a Frontex, az unió határmenti ügyekkel foglalkozó irodájának hatékonyságát a határellenőrzési feladatokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

nincs szakadás

kosárlabda

Nem olyan súlyos a Soproni sÖrdögök amerikai centerének, Calvin… Tovább olvasom