Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 13°C Még több cikk.

A Fidesz szerint talpra állhat a magyar sertéságazat az áfacsökkentéssel

A Fidesz szerint talpra állhat a nehéz helyzetben lévő magyar sertéságazat az élő- és félsertés áfacsökkentésének köszönhetően. A kormánypárt szerint a lépéssel több tízezer munkahelyet lehet megmenteni, sőt újakat létrehozni a hazai vidék számára a sertéstartásban és sertésfeldolgozásban.
A Fidesz az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy a magyar sertésfeldolgozók és -termelők az ágazatban kiemelkedően magas, 30-40 százalékos feketegazdaság miatt évek óta komoly gondokkal küzdenek.

A 2014. január 1-jétől a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkenő áfakulcs az élő- és félsertésre vonatkozóan a kormánypárt szerint jelentősen növeli a hazai feldolgozók versenyképességét és segíti a magyar sertéshús sikeres exportját, valamint hazai keresletét is.

A magyar sertésstratégia megvalósításával 2020-ig a kétszeresére nőhet a jelenleg alig 3 milliós állatállomány, valamint közel 20 ezer új munkahely jöhet létre. Az ágazat fejlődni akarását jelzi, hogy a legutóbbi, állattartó telep korszerűsítése pályázaton mintegy 25 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésre a sertéstartók részére, az új, 2014-2020 közötti vidékfejlesztési program pedig kiemelten fogja kezelni az állattartó ágazatokat - áll a Fidesz közleményében.

Olvasóink írták

 • 4. machers 2013. november 11. 20:49
  „Azért azt valaki elmagyarázhatná a kormányoldal közgazdaságilag jól felkészült kommentelői közül, hogy milyen összefüggéseket kell keresni az ÁFA csökkentés hatása és az ágazat látványos felemelkedése, új munkahelyek teremtése között?
  Különös tekintettel arra, hogy az ÁFA ún. többfázisú nettó forgalmi adó, amely nem költségtényező, és amelyet a végsó fogyasztó (a zemberek) fizeti meg,”
 • 3. machers 2013. november 10. 18:11
  „1. Madarász 2013.11.09. 23:06
  Így igaz!
  Viszont jól hangzik a rezsicsökkentés, az államadósság csökkentése mellett.
  A gond az, hogy ezt nagyon sokan el is hiszik.”
 • 2. dödike 2013. november 10. 08:12
  „Ezek szerint ez a megoldás? Akkor miért kellett idáig várni hogy tönkremenjenek vágóhidak meg feldolgozók.Hazugság Orbánnak az a mondása hogy ez csak munkahelyvédelmi intézkedés,mikor már ezrek kerültek ki a húsiparból.Ez már megint parasztvakítás,egész más érdekek vannak a háttérben.”
 • 1. Madarász 2013. november 09. 23:06
  „"A 2014. január 1-jétől a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkenő áfakulcs az élő- és félsertésre vonatkozóan a kormánypárt szerint jelentősen növeli a hazai feldolgozók versenyképességét és segíti a magyar sertéshús sikeres exportját, valamint hazai keresletét is."

  Na most az a kérdés, hogy ennyire hülyék, vagy minket néznek ennyire hülyének?

  Nézzük csak a dolgot leegyszerűsítve:
  Húsfeldolgozó megveszi az élős sertést 100 egységért, amire fizet 5 egység ÁFÁ-t, majd eladja a félsertés formájában itthon 200 egységért, amire beszed 10 egység ÁFÁ-t és befizet a költségvetésnek 5 egység különbözetet.
  Ugyanez a mechanizmus igaz akkor is, ha 27 %, az ÁFA, a nettó ár ugyanaz.

  A jogszabály csak az élő és a félsertésre vonatkozik, tehát ha a bolt megveszi a félsertést, ezt feldarabolja, a nettó 200-ra ráteszi a szokásos hasznát és a 27 % ÁFÁ-t, ebben az esetben a fogyasztói ár marad a régiben.

  Ha ugyanazt a sertést nem belföldön adja el a felvásárló, hanem exportálja, kifizeti az élő sertésre az 5 % ÁFÁ-t, majd mivel az export nem ÁFÁ-s. ezt visszaigényli. Ebből a szempontból megint mindegy, hogy hány % az ÁFA, mert kifizeti a termelőnek, majd visszaigényli az államtól.

  Ha magyarra fordítjuk a dolgot, mivel a végtermékre (feldolgozott húsáru) marad a 27 %-os ÁFA, minden marad a régiben, jottányit sem fogja a lakosság olcsóbban kapni a húst, hacsak valaki nem engedheti meg magának, hogy félsertést vásárol.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Franciaországban fogták el egy debreceni gyilkosság gyanúsítottját

Montpellier-ben pénteken elfogták azt a férfit, aki a gyanú szerint 2004 októberében halálra vert egy fiatalt Debrecenben. Tovább olvasom