Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

A Fidesz frakcióvezetőjéhez fordult az FDSZ

A Fidesz frakcióvezetőjével tárgyalna az új felsőoktatási törvény koncepciójáról és az intézményrendszer tervezett átalakításáról a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ).


Kis Papp László, a tömörülés elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, már megkeresték Lázár Jánost, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetőjét, s azt kérték, üljenek le tárgyalni, hogy elmondhassák véleményüket.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke az előző nap nyilvánosságot kapott, a felsőoktatási intézmények átalakításáról szóló koncepcióról azt mondta: "arcul csapta" őket a hír. A tervezett lépésekkel nem értenek egyet, és azonnal tárgyalni akarnak - szögezte.

Hozzátette: olyan intézmények megszüntetésének terve merült fel, mint például a Budapesti Corvinus Egyetem, amelynek nemzetközi hírneve közismert. Kis Papp László nem tartotta elfogadhatónak azt sem, hogy a győri székhelyű Széchenyi István Egyetem beolvadjon a Nyugat-magyarországi Egyetembe. Mint mondta: az egyetemen végzett mérnökök legalább felére a városban működő Audi igényt tart. Élesen bírálta a főiskolák esetleges átalakítást is, kiemelve: a vidéki intézmények az ottani értelmiségképzés bázisai, az ipari fejlesztések motorjai. Fennmaradásuk alapvető érdek - szögezte le, hozzátéve: a vidéki régiókat fejleszteni kell, és ehhez értelmiségre van szükség.

Kis Papp László megjegyezte, hogy az oktatási államtitkárság ezekről az elképzelésekről semmilyen egyeztetést nem folytatott velük. Hozzátette: amikor nyilvánosságra került a hallgatói létszámok csökkentéséről szóló javaslat, akkor kérték a felsőoktatási helyettes államtitkárt, hogy hívja össze a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsot. Dux László akkor azt kérte, várjanak vele addig, amíg a koncepció a kormány elé kerül.
A felsőoktatási intézményrendszer átalakításáról az origo.hu írt szerdán a birtokába került koncepcióra hivatkozva. Eszerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és 4 főiskola). A hírportál úgy tudja, az oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetőjét. A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti Közszolgálati Egyetem lenne.
A honlap információi szerint a tíz állami főiskolából négy maradna meg: a tanár- és a tanítóképzés centrumává váló egri, a nyíregyházi, a Budapesti Gazdasági Főiskola és egy egyelőre meg nem határozott központú kelet-magyarországi intézmény. A többi egyetem, illetve főiskola karainak egy része beolvadna a megmaradók valamelyikébe. A hírportál hozzátette, hogy az egyetemi-főiskolai struktúra átalakítása a Széll Kálmán Terv miatt szükséges.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdán azt közölte, hogy a kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót.
A kutatóegyetemek csütörtökön közös állásfoglalást adtak ki, amelyben többek között az szerepel, hogy az ország hosszabb távú jövőjét szolgáló új felsőoktatási törvény koncepciója több vonatkozásban is a Széll Kálmán Terv rövid távú törekvéseinek kíván megfelelni, így a forráskivonásnak alárendelten ír elő strukturális átalakításokat.
Az oktatásért felelős államtitkár szerint a magyar felsőoktatás racionalizálásért kiált, mivel szerkezete túlméretezett, intézményei pedig szétszórtak. Hoffmann Rózsa az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című hírmagazinjának csütörtök reggel nyilatkozva úgy fogalmazott, jelenleg csak ötleteket és javaslatokat gyűjtenek a racionalizálás mikéntjéről, és egyáltalán nem biztos abban, hogy bármilyen integráció lesz a felsőoktatásban, de ha ez megtörténne, akkor az szerinte nem jelentené feltétlenül az önállóságukat elvesztő intézmények bezárását.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mozdonyvezetők Szakszervezete is demonstrál pénteken

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) is részt vesz a fegyveres és rendvédelmi dolgozók által… Tovább olvasom