Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

A Fidesz fenntartja vitasorozat-kezdeményezését

A Fidesz továbbra is fenntartja a Magyarország 2006 vitasorozatra vonatkozó kezdeményezését, ezért a keddi kormányülés előtt a párt képviselői személyesen fogják átadni az érintett kormánytagoknak a vitára szóló meghívót - jelentette be Deutsch-Für Tamás, a párt frakcióvezető helyettese.
A Fidesz továbbra is fenntartja a Magyarország 2006 vitasorozatra vonatkozó kezdeményezését, ezért a keddi kormányülés előtt a párt képviselői személyesen fogják átadni az érintett kormánytagoknak a vitára szóló meghívót - jelentette be Deutsch-Für Tamás, a párt frakcióvezető helyettese. Az MSZP szóvivője szerint a kormány tagjai "politikai cirkusz" helyett, inkább a párt programját vennék át a kormányülés előtt a Fidesz képviselőitől. Az SZDSZ pedig közölte: az április 5-i vitában Kuncze Gábor, pártelnök is részt vesz.

A fideszes politikus "a lehető leghatározottabban" kérte fel az érintett kormánytagokat, hogy vegyenek részt a vitasorozatban. Deutsch-Für Tamás hangsúlyozta: a Fidesz őszinte választási kampányt akar folytatni, úgy tűnik azonban, hogy az MSZP nagy a jólét kampányába nem fér bele az őszinte beszéd, hiszen a szocialisták és a kormány megfutamodtak a nyilvános vitától. Hozzátette: Kóka János gazdasági miniszter volt az egyetlen, aki "tisztességes magatartást tanúsítva" elfogadta a kihívást.

Kérdésre válaszolva a frakcióvezető-helyettes közölte: helyes lenne, ha a miniszterelnök-jelölti vitán Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor mellett Dávid Ibolya, az MDF miniszterelnök-jelöltje is részt venne, ugyanakkor véleménye szerint az SZDSZ-t sem szabad kihagyni a vitából.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország 2006 vitasorozatban miért ne vehetne részt a másik két parlamenti párt is Deutsch-Für Tamás úgy válaszolt: "talán egy kicsit a realitástól elrugaszkodott lenne az az értelmezés, hogy valamifajta vélt demokratikus játékszabály jegyében" mostantól kezdve szocialista és fideszes politikus csak MDF-es és SZDSZ-es kísérőkkel folytathatnának vitát egymással. Szerinte helyes és indokolt, ha a választási győzelemre esélyes két párt ütközteti a véleményét.

A Fidesz továbbra is azt javasolja, hogy a március 8-án esedékes Kóka-Áder vita után a munkanélküliség ügyében Csizmár Gábor Varga Mihállyal, a kórházprivatizáció és a gyógyszerárak témájában Rácz Jenővel Mikola István, az otthonteremtésről Kolber Istvánnal Matolcsy György, a családtámogatásról és a nyugdíjasok ügyéről Göncz Kingával Pokorni Zoltán, a városok jövőjéről és az önkormányzatiság kérdéseiről Lamperth Mónikával Kósa Lajos, míg a magyar falvak és kistelepülések helyzetéről Nagy Sándorral Hargitai János vitázzon.

Az MSZP a Fidesz választási programját hiányolja

Az MSZP szóvivője közölte: Magyarországnak az az érdeke, hogy a pártok vitái programokról, az ország számára felkínált utakról szóljanak, ezért "a kormány tagjai, a Deutsch-Für Tamás által vázolt politikai cirkusz helyett, szívesen vennék át a kormányülés előtt a Fidesz képviselőitől a párt programját". Nyakó István rámutatott, hogy a Fidesz, Európában egyedülálló módon, alig egy hónappal a választások előtt még mindig nem mutatta be választási programját.

A szóvivő közölte: a vitáknak nemcsak két párt, hanem a parlamenti pártok között kell zajlaniuk. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltnek nincs kifogása az ellen, ha az április 5-ei kormányfőjelölti vitában, a Fidesz máig hivatalosan meg nem nevezett miniszterelnök-jelöltje mellett más kormányfő-jelölt is részt vesz - tette hozzá.

Az SZDSZ elnöke is vitázna

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is részt vesz az április 5-i vitában - közölte a kisebbik kormánypárt az MTI-vel. Közleményükben hangsúlyozták: az SZDSZ fontosnak tartja, hogy a konzervatív és szocialista álláspont mellett a liberális vélemény is megjelenjen a választási vitákban.

Dávid Ibolya ott lesz az április 5-én

Az MDF elnökhelyettese elmondta: Dávid Ibolya ott lesz az április 5-ei miniszterelnök-jelölti vitán. Hock Zoltán kifejtette: az MDF programja markánsan eltér a többi parlamenti pártétól, ezért is szükséges, hogy az MDF elnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje részt vegyen a vitában. Ugyanakkor megjegyezte, hogy jelenleg csak az MDF-nek és az MSZP-nek van hivatalosan megnevezett miniszterelnök-jelöltje. Az elnökhelyettes hangsúlyozta: a szakpolitikusok vitasorozatán is helye van az MDF-nek.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívesen adna/kapna hóvirágot nőnapon?

Tovább olvasom