Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

A Fidesz és a KDNP elfogadta alkotmánytervezetet

Csütörtökön a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója elfogadta az alkotmányszövegező bizottság által elkészített alkotmánytervezetet. Az ellenzéki pártok bírálják a készülő alaptörvényt.

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség csütörtöki ülésén megtárgyalta és elfogadta a kormánypárti képviselőcsoport alkotmányszövegező bizottsága által elkészített alaptörvény-tervezetet - közölte a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János sajtótájékoztatóján elmondta, a képviselők a jogszabálynak a Magyarország alaptörvénye címet, az első fejezetnek pedig a Nemzeti hitvallás elnevezést javasolták. A frakcióülésről távozó Orbán Viktor miniszterelnök a szövegtervezettel összefüggésben úgy fogalmazott: "még a munka elején vagyunk."

A kormányfő újságíróknak azt mondta, a végén szeretne majd elégedett lenni, "amikor túl vannak a munka dandárján."

Lázár János frakcióvezető hangsúlyozta: a szerdán nyilvánosságra hozott szövegtervezetet a március 14-i parlamenti beterjesztésig már csak stilisztikailag fogják módosítani, ám a kormánypárti képviselők a későbbiekben indítványoznak majd tartalmi változtatásokat is a "húsvéti alkotmányhoz", amelyeket a képviselőcsoport mérlegel.

Kérdésre elmondta, a családi választójog nagyon élénk vitát váltott ki a tanácskozáson, de nem szavaztak róla. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a kérdés eldöntését a szövegtervezet nyitva hagyja. Orbán Viktornak a családi választójoggal kapcsolatos álláspontja az volt - folytatta -, hogy hosszabb társadalmi vitára van szükség.

Semjén Zsolt a Fidesz és a KDNP csütörtöki együttes frakcióülése előtt újságíróknak azt mondta, minden, a Kereszténydemokrata Néppárt számára fontos érték bekerült a kormánypártok alkotmány tervezetébe. A KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes kiemelte: éppen ezért nem javasolnak majd módosítást sem.

A szocialista Lendvai Ildikó szerint az alkotmány tervezete a jelenben és a jövőben élő állampolgárok jogairól nagyon keveset mond. Az ellenzéki politikus a Fidesz-KDNP frakcióülése előtt újságíróknak nyilatkozva kifogásolta, hogy nem lehet pontosan megtudni az új alaptörvény tervezetéből, kinek lesz majd választójoga határon túl és innen.

Hozzátette: a gyerekek utáni választójogról is csak általános utalást tartalmaz a javaslat. "Nem tartom megnyugtatónak az Alkotmánybíróság hatáskörének változását sem" - folytatta, megjegyezve: az állampolgárok lesznek korlátozva a szervezethez való fordulásban.

Ha marad az a passzus, hogy a parlamenti képviselők 20 vagy 25 százaléka fordulhat a testülethez, akkor a jelenlegi parlamenti arányok szerint ez az egyes ellenzéki pártok Ab-hez való fordulása is gyengülne - fejtette ki.

Gyurcsány Ferenc a Táncsics Alapítvány csütörtöki rendezvényén úgy fogalmazott: gazemberség az ország nevének megváltoztatása. A volt miniszterelnök azt is mondta: a kormánypártok alkotmánytervezetének elfogadása esetén Magyarország "helytartó által uralt állampárti köztársaság" lesz.

A Jobbik szerint a Fidesz-KDNP alkotmánytervezetével a kormánypártok nem változtatnak azon a politikán, hogy csak a saját elképzeléseiket erőltetik rá az országra - fogalmazott Novák Előd országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus szerint az új alaptörvény-tervezetben foglalt újdonságok "még a társadalom többségének igényeit sem fejezik ki."

Novák Előd abszurdnak és pökhendinek nevezte, hogy az új alkotmány végén szerepelnének az azt megszavazó országgyűlési képviselők nevei. A Jobbik nem ért egyet a gyermekek után járó extra szavazati jog bevezetésével. A vármegyerendszer visszaállítását a Jobbik támogatja - mondta, hozzátéve: a gond csak az, hogy "bár a Fidesznek mindig erőssége volt a szimbólumok megjelenítése, de ezt nem követte tartalom".

Novák Előd megerősítette, hogy a Jobbik várhatóan nem szavazza meg az új alkotmányt annak áprilisra tervezett zárószavazásán.

Schiffer András azt mondta csütörtökön újságíróknak a Parlamentben, hogy a semmisségi törvény elfogadása és a szerda este napvilágot látott alkotmánytervezet megerősítette az LMP-t abban, hogy helyesen döntöttek, amikor kijelentették, nem állnak fent a demokratikus alkotmányozás feltételei, és ezért nem tértek vissza az alkotmányozási folyamatba.

A frakcióvezető közölte, hogy az egyik fő aggályuk a Fidesz alkotmányossághoz fűződő viszonya; az LMP azt állítja, hogy "nincsen alkotmányozási helyzet akkor, amikor az alkotmányozó többség hadat visel az alkotmányossággal szemben."

Az alkotmánykoncepció kapcsán azt mondta, az abból nyilvánosságra került részletek világossá tették, "hogy mindenféle úgynevezett gesztus és ígéret egész egyszerűen csak egy elterelő propaganda-hadművelet volt, a Fidesz egy korlátok nélküli demokráciában, egy centralizált demokráciában hisz". A politikus döbbenetesnek nevezte, hogy az alkotmánytervezet szimbolikája alapján a "Fidesz-KDNP egy pártalkotmányt csinál magának".

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. Eva- 2011. március 13. 08:30
  „64-hez

  nem tök mindegy, hogy hova születtél?
  Nem az az érdekes, hogy miféle identitást vállalsz magadnak?!
  A kárpát medence ősi föld, ha az 1000-1200 év elég sok(k)
  nem is ez a lényeg!

  Sokkal inkább az, hogy most mit akarsz!”
 • 64. kolombela 2011. március 12. 12:58
  „63. Eva- 2011.03.12. 12:03
  Ha elszakadnál a jelenlegi akadémiai történelmi tanítástól akkor talán tisztában lennél bizonyos dolgokkal.
  Azt bezzeg elfogadod, hogy a szlávok germánok gallok stb azok bezzeg ide születtek, mert ők ezt tartják magukról.
  Itt kezdődnek a bajok.
  200 évvel ezelőtt még tudták őseink, hogy kik voltunk, azóta finnugorok!!! lettünk a Habsburgoknak köszönhetően, amit máig is tanítanak.”
 • 63. Eva- 2011. március 12. 12:03
  „62-höz

  a legvadabb becslés is csak 12oo--13oo évről tud!!!mióta magyarok vannak e tájon

  senki nem akart elpusztítani minket jobban saját maguknál---mint most is!

  (ha hosszúnak találod a szöveget olvasd el
  csak
  az utolsó bekezdését!)
  "Ungvári Tamás: Széllel bélelt 2011. március 3. csütörtök Széll Kálmán a dualista Magyarország egyik jelentéktelen hajdani miniszterelnöke volt. A szabadelvűség cégére alatt megcsúfolója a szabadelvűségnek. Személyében pedig az önérzetes semmitmondás, a kiegyezésen belüli kiegyezés, az elvtelen kompromisszumok, s a mindenáron hatalmon maradásnak kormánypárti jelképévé emelkedett.
  A mai Magyarországon azonban a kormánykoalíció a Széll Kálmán társaság ülésein üzen a népének. Széll Kálmánt a költségvetési fegyelem megteremtőjének tartják, nagy elődnek, példamutató léleknek.
  Ugyan, milyen jogon?
  Üssük csak fel Gratz Gusztáv A dualizmus kora, máig is haszonnal forgatható kétkötetesét, hogy kitűnjék: Széll Kálmán meghonosított némely szokásokat s eljárásokat a magyar politikában, melyeknek mulandóságáért egyelőre nem szavatolhatunk.
  Széll Kálmán egy ,,paktummal" jutott hatalomra, melyben a kormány és ellenzék bizonyos kötelezettségeket vállalt meghatározott reformokra. Ez, ha az ellenzék obstrukcióját nem is, de az ellenzék minden lehetséges győzelmét meghiúsította. Sikerült viszont összeolvasztania a nemzeti pártot a szabadelvűekkel. Az elvtelen kompromisszum nem zárta ki a belső vitákat, nézeteltéréseket, de a kormány szavazógépezete jól működött az ellenzékkel szemben.
  Széll Kálmán tehát egyik feltalálója a magyar parlamenti szavazógépnek. Elvtelen összefogással akár, de eladdig már-már a legnagyobb többséget biztosította a kormánypártnak. Eközben rendszerváltásról beszélt, holott valójában ügyes rendszerkonzerváló volt.
  De ha már Gratzot idézem: ,,Széll Kálmán ... sokat és bizonyos szenvedélyességgel szónokolt; beszédei terjengősek és sokszor túlnyomó részükben üresek voltak, szerette a bombasztikus kifejezéseket és az alapjában véve semmitmondó frázisokat, bár világosan ki tudta fejteni álláspontját és alkalomadtán magával is tudta ragadni a hallgatóságot ... Széll ... módfelett hiú volt, csak ezen az ő hiúságán volt megközelíthető és azokat szerette a legjobban, akik vele éreztetni tudták, hogy őt legalábbis második Deák Ferencnek tartják."
  Ady már nagyváradi újságíró korában felfigyelt arra, hogy a politikai siker legbiztosabb receptje nacionalista húrokat pengetni.
  S akivel szemben ezt a megfigyelést tette, az a Tisza Istvánt megelőző s jóval kisebb ellenfél volt: Széll Kálmán.
  Bessenyei Ferenc szabadelvű képviselő állítólag csak ugratásból mondta azt Rakovszky Istvánnak, hogy a pártja egyes képviselői nagy részvénypakettekkel rendelkeznek abban az Adria Tengerhajózási Társaságban, melyet a kormány azért szubvencionált adókedvezménnyel is, hogy az adóprésbe szorult pórnépből minél több kivándorlót szállíthasson a tengerentúlra. Tisza Istvánnak le kellett mondania az Adria igazgatótanácsából. Széll Kálmán gyorsan próbált napirendre térni a kínos incidens fölött - az affért ő, úgymond, elintézettnek vette, de egyik politikusát már menteni nem tudta. Kis türelmi idő után távoznia kellett.
  Mindez 1901 áprilisában történt, s persze nem hallgatott róla a sajtó. Az a sajtó, melynek egyik távoli őrhelyét, a ,,peceparti Párizsban", Nagyváradon, Ady Endre vigyázta.
  Széll Kálmán kormányzása alatt nyílott meg a képviselő urak előtt az a Dunára néző mai Parlament, melyet Ady rettenetesen drágának és kétesen monumentálisnak nevezett. Kivált, hogy az új csoda első urai először a sajtót akarták távol tartani az ország új házától miként ma is egy távoli szobába száműzték őket.
  Kiderült azonban, a sajtóval nem érdemes háborúzni. A dualizmus korában számos képviselő a sajtó korlátozásáért kiáltott. A kormánypárt ellenállt ennek. Wekerle és Andrássy elismerték a sajtó szabályozásának szükségességét, de a véleményszabadság korlátozására nem voltak hajlandóak. Az olyan javaslatoknak, hogy a kritikus lapok terjesztését a postánál akadályozzák meg, leszavazták.
  A Parlament megnyitásánál a korábban elutasított sajtót - hirtelen váltással - pezsgős megnyitóra invitálták. ,,Az új palotában megindult már a kisded politikai játék - írja Ady A sajtó és a parlament című cikkében a Nagyváradi Napló 1902. 231. számában -, mely még e kiskorú országnál is nagyon kisdedi. Csak azt nem tudjuk, ha vajjon züllhet-e még lejjebb a magyar parlament? Ahol a parlamentarizmus haldoklik, egyébként csak valamennyire is egészséges viszonyok között: a sajtó lép elő. Ez egyszerű szociológiai törvény... Ma még több jussa van a magyar parlamentben a sajtónak, mint a népképviselőknek csúfolt vakok gyülekezetének."
  Széll Kálmán a ,,törvény, jog és igazság" uralmát hirdette meg. A valóság azonban naponta csúfolta meg a retorikát. Ady szikrázó dühvel rontott a hazug politika képviselőjére, aki egyébként a magán- s a közerkölcs egységéről szeretett papolni. A magán szónak itt még annyi szerepe volt, hogy Vörösmarty Mihály leányát, Deák Ferenc nevelt gyermekét vette nőül Széll Kálmán: a szellemi és a világi hatalomhoz egyaránt fűzték rokoni szálak. Az agg Deákot a Száll Kálmán-házban ápolta Vörösmarty Ilona. A rossznyelvek azt híresztelték, hogy valójában Deák Ferenc lánya volt. A vérbajban szenvedő Vörösmartyt nem tartották nemzőképesnek Ilona születésekor.
  ,,Széll Kálmán bűnösebb minden elődjénél" - így Ady. ,,Az adósróf a legjobban működik. Ide s tova félig már beteljesedik a szocialisták álma: minden az államé lesz. Ellenben képtelenek lesznek megélni az állam polgárai."
  Mit adóztatott meg Széll Kálmán? Ő volt a különadók mestere. Bevezette a billiárdadót, a fegyveradót, a vadászati adót. Ezek persze nem hozták helyre a költségvetési hiányt. Széll külföldi kölcsönökhöz folyamodott.
  Széll Kálmán érzékeny és sértődékeny ember volt: személyes megtámadtatásnak fogta fel politikai bírálatát. Nemegyszer fogadkozott, ha nem valósíthatja meg programját, félreáll. Ady emlékezett egyik ilyen ígéretére. ,,Figyelmébe ajánljuk ezt Széll Kálmánnak. A tizenkettedik órában vagyunk s ígéretekkel hitegetni a nemzetet már nem lehet. Mert ezután csak egy ígéret jöhet: >>amennyiben terveimet végrehajtani képtelen vagyok, átadom a helyem méltóbb embernek<<. De ezt az ígéretet aztán muszáj is lesz ám beváltani!"
  Széll Kálmán persze nem mondott le: gróf Tisza István váltotta fel hosszú kormányválság után. A válságot az ellenzék nyakába varrták, és Széll Kálmánnak gyengeségét vetette szemére a pártja. Tisza azt fontolgatta, hogy karhatalommal vezetteti ki a Parlamentből az ellenzéket.
  Gyerünk vissza Ázsiába, javasolja ironikusan Ady. ,,Néznek bennünket a kultúr-népek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni, zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk, rögtön sietünk felkortyintani bizonyos ezer éves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmit tévők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége, szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit, aki különb, mint ti."
  Ady Endre hírlapíró Nagyváradról lődözte nyilait Széll Kálmán felé. Statisztikailag a Körös-parti városban a lakosság harmincöt százaléka volt zsidó, de területi elosztása szerint a városlakók nyolcvan százaléka: a ,,nép" a várost övező kiterjedt mezővárosi településeken élt. Olyan volt ez - mint Nagy Endre idézi Ady tréfáját -, mintha nyolcvan százalék kovászból és húsz százalék lisztből sütnének kenyeret.
  A magyar parlament a hazánkba beözönlő ,,idegenek" áradatának megállításáról tárgyalt gróf Károlyi Sándor javaslatára Széll Kálmán miniszterelnöksége alatt, míg Ady Endre a ,,kovász" elfogadtatásáért küzdött. S vállalta a ,,kozmopolita" bélyeget. ,,A leghatározottabban tiltakozunk ellene, hogy a kozmopolita címet lefoglaltassák a zsidókkal! Hohó! Ha a tudományos haladás, tisztult gondolkodás, modernné válásra törekvés és kultúra ... kozmopolitaság ... akkor vagyunk itt még többen kozmopoliták! ... Ha valamikor csakugyan lesz ebből az országból valami, ezeknek a kozmopolitáknak köszönheti, nem pedig a sújtásos, félig Ázsiában élő, a nyers hús és lótej daliás korán rágódó, zsidópüfölő s frázisgyártó hazaffyaknak..."
  Ázsiát akkor látta feltűnni Ady, amikor a parlamentben Vázsonyi Vilmos demokrata képviselőt a házban lezsidózták.
  A magyar önismeret, a történelmi öntudat választása ez. Apró tükréből visszaverődhet, hogyan döntünk közelmúltunkról és századunkról. Bizonyos politikai reflexekből úgy rémlik ugyanis, hogy nosztalgia ébreszti a monarchia szellemét, a húszas éveket. A kommunista hatalomátvétel, az orosz megszállás, meglehet, cudarabb világot hozott ránk Horthyénál. De Horthy és Bethlen, Gömbös és Bárdossy nélkül nem jöhetett volna kommunizmus, miként a Tiszák nélkül se Trianon. Bűnös nép nincs, de bűnös uralkodó osztállyal eleget szolgált a magyar történelem. Ady nem volt politikai analfabéta, amikor azt mondta, hogy az időben kiterjesztett választójoggal, demokráciával a háború is elkerülhető lett volna. "”
 • 62. kolombela 2011. március 12. 10:53
  „56. Jandex 2011.03.12. 08:06
  Szétesni? Mégis miben tudunk még szétesni?
  Csak nem arra gondolsz, hogy Orbánék másképp látják a demokráciát mint az Eus liberális cionisták?
  Valóban eltér ez a fajta demokrácia attól, mint a mit ezek a pénzmogulok a saját érdekükben rákényszerítenek mindenkire.
  Ettől az eltéréstől van ez a nagy fene folyamatos támadás az ország ellen.”
 • 61. kolombela 2011. március 12. 10:48
  „49. enesei 2011.03.11. 14:44
  Pedig pontosan ez a témája a fórumnak. A ketyegő villanyóra és a piszkosul csikorgó talicska kerék nem ide tartozik.
  Az alkotmányozás az eszméről, az elvekről, a szellemről szól.”
 • 60. kolombela 2011. március 12. 10:45
  „55. Eva- 2011.03.11. 22:25
  Mi már illeszkedtünk keletre, illeszkedtünk nyugatra, és el kell mondani, hogy egyik sem vált be, mert mind a kelet, mind a nyugat csak elpusztítani akart, akar bennünket.
  Kizárólag akkor volt itt erő, amikor csak és kizárólag a Kárpát-medencébe illeszkedtünk, jobban mondva nem is igen kellett illeszkedni, mivel már ős időktől fogva itt vagyunk.
  Ennyit a nagy illeszkedésről.”
 • 59. Pofátlan 2011. március 12. 10:19
  „Eva!
  Ne az ATV-re hivatkozzál!
  Még egy embert sem ismertem, aki ha kérdezik tőle hazája nevét, nem Magyarországot mondana, hanem Magyar Köztársaságot. Gyurcsány úgyis lejáratta a köztársaság szót.
  Na persze a komcsi imádók nem változnak soha.”
 • 58. westminster 2011. március 12. 10:05
  „56. Jandex 2011.03.12. 08:06
  igazad van.
  anno grosz elvtárs akart egyszemélyben isten meg miegyéb lenni.
  akkor a józan ész győzött.”
 • 57. Eva- 2011. március 12. 08:27
  „http://www.fn.hu/makro/20110311/haboru_eseten_lesz_csak_koltsegvetesunk/

  ez is érdekes adalék

  ....
  Háború esetén lesz csak költségvetésünk
  Háború esetén lesz csak költségvetésünk - illusztrációAz ,,eladósodási fék" olyan szigorú az alkotmány tervezetében, hogy annak Magyarország középtávon sem tud megfelelni. Kivételt viszont csak háború, fegyveres lázadás vagy természeti katasztrófa esetén lehet tenni. A most hatályos költségvetési felelősségi törvény egyébként megfelel az alkotmányozók céljának.
  B.I.L.
  2011. március 11. 12:21
  .....

  Büdzsémegállító joga lesz a Fidesz alkotmánytervezete szerint a Költségvetési Tanácsnak. A szöveg szerint ugyanis ,,A központi költségvetés elfogadásához a 36. Cikk (4) és 37. Cikk (2) bekezdésében foglaltak betartása tekintetében a Költségvetési Tanács előzetes hozzájárulása szükséges", vagyis a költségvetési törvény tervezete addig nem kerülhet az Országgyűlés elé, amíg két, a Költségvetési Tanács által ellenőrzött feltételt nem teljesít.

  Lássuk, melyek ezek. Az első szerint ,,Az Országgyűlés csak olyan központi költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, amely nem eredményezi az államadósság mértékének növekedését". A második szerint ,,A központi költségvetésnek - a 36. Cikk (5) bekezdésében meghatározott kivételekkel - biztosítania kell, hogy az államadósság szintje ne haladja meg a megelőző naptári év bruttó hazai terméke értékének felét".

  Most hazánk GDP-arányos államadóssága 80 százalék. A mutatót egyik évről a másikra 50 százalék alá tornázni lehetetlen, a kabinet sem kísérletezik ezzel: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Széll Kálmán Terv bemutatásakor azt mondta, hogy 2014 végére 65-70 százalék lesz az államadósság GDP-hez viszonyított aránya, cél pedig belátható időn belül az 50 százalékos szint elérése. A hatályos költségvetési törvény kitekintése ennél optimistább, abban a kabinet úgy véli, hogy 2014 utolsó napján 57,7 százalék lesz a GDP-arányos államadósság.

  A számokból az következik, hogy először 2015-ben lehet reális esély arra, ,,hogy az államadósság szintje ne haladja meg a megelőző naptári év bruttó hazai terméke értékének felét". Viszont a Fidesz-KDNP tervei szerint 2012. január elsejétől életbe lép az új alkotmány, így ha az idézett passzusok szerepelnek a végleges szövegben, akkor 2013-ban és 2014-ben nem lehet költségvetése Magyarországnak. Hacsak...
  "”
 • 56. Jandex 2011. március 12. 08:06
  „47. kolombela 2011.03.11. 14:35
  Hát tudod ha kinyitnád a szemed látnád,hogy ez az ország néhány hónapja kezdett el igazán szétesni! A kommunizmust hiába emlegeted az soha sehol nem valósult meg/nem is fog!/ a cocik alatt én még gyerek voltam de ilyen egyszemélyű kormányzás még ott sem lehetett!/de ha legalább jó irányba indult volna el őfensége az tetszene,különben van néhány jó elképzelése de csak annyi fog megvalósulni belőle mint két hét alatt felszámolt bűnözésből!/”
 • 55. Eva- 2011. március 11. 22:25
  „Egyébként az a névváltoztatási szándék, hogy nincs megjelőlve az államforma

  csak ennyi: Magyarország

  Megint arra utal, hogy mi tökös magyarok a saját utunkat fogjuk járni
  Mit nekünk illeszkedés !

  Mintha azt lehetne!?”
 • 54. Eva- 2011. március 11. 21:34
  „53-hoz

  miután a Te kérdőíved tanulságai nélkül is beadják az alkotmánytervezetet tök felesleges volt 8 millió kérdőív

  ez nem hütlen kezelés??!”
 • 53. apex 2011. március 11. 21:05
  „Néhány napja kaptam meg a kérdőívet, most hétvégén nyugodtan elmélyülve akartam elgondolkozni rajta, majd visszaküldeni. Érdemes még ezek után foglalkoznom vele, vagy ez az egész alkotmány-ügy csak egy nagy parasztvakítás, ami eltereli a figyelmünket fontosabb dolgokról ? ( pl. az adószabályok okozta keresetcsökkenésről, munkanélküliségről, brutális benzinárról, cigánykérdésről, bűnözésről, pártmaffiákról, államadósságról, hitelesek helyzetéről...)”
 • 52. Eva- 2011. március 11. 19:18
  „51-hez

  olvasd el ezt!

  egy igencsak jobboldali történész mondta
  http://atv.hu/video/video-20110310_gero_andras

  baromi tényekkel alátámasztatlan a" alaptörvény és nemzeti hitvallás" tervezete

  az alkotmány megtiltja , bezárja a történelmi kutatást
  mert az nem igazolja a nemzeti hitvallást??”
 • 51. kolombela 2011. március 11. 16:42
  „46. enesei 2011.03.11. 14:30
  A megfogalmazással nincs semmi gond”
 • 50. enesei 2011. március 11. 14:48
  „48.
  Jogos! Javaslom, kanyarodjunk vissza ide, mert közben piszkosul ketyeg a villanyóra, meg piszkosul csikorognak a (talicska)kerekek!”
 • 49. enesei 2011. március 11. 14:44
  „47.
  Igen, és körülbelül arra az időre tehető a nacionalizmus, mint olyan (a nemzet fogalmának kiterjesztése a széles néprétegekre, - a nemkiváltságosokra -, meg a kulturális és politikai határok szinkronizálására való törekvés)kialakulása is. Aminek valóban máig isszuk a levét. De ez még mindig nem az itteni fórum témája.”
 • 48. annobon 2011. március 11. 14:39
  „A lényeg az egészben az, hogy a nagy "szemfényvesztő-hadművelet" elkezdődött! Fel van dobva egy jó kis téma (alkotmányozás) és a fél ország ezen csámcsog. Közben felkúszik az élelmiszer és az üzemanyagok ára, hát istenem, ennél "fontosabb" dolog is akad: új /egypárti/ alkotmány! Hurrá! Egy reggeli TV-műsorban jól megmondta egy alkotmányjogász (középkorú tapasztalt úr, nem pedig Fidesz által kinevezett huszon-páréves alkotmányelőkészítő), hogy igazából nincs nagy jelentősége, hogy az alkotmányban szerepel-e a "köztársaság" szócska avagy sem, meg annak sincs túlzott jelentősége, hogy leporolva egy régi közigazgatási egységet "vármegye" lesz-e benne avagy sem. Aztán mire bővebben kifejthette volna, gyorsan lekeverték, mert a reklám is fontosabb volt ugye! :))”
 • 47. kolombela 2011. március 11. 14:35
  „44. Jandex 2011.03.11. 14:11
  A hihetetlen az, ahogy ti itt próbáljátok az olvasóban felfokozni azt a félelmet, hogy újból jobbágysorba akarják vetni a népet. Ez a feltételezés egyenesen marhaság és rendkívül rossz indulatú.
  Egyet nem szabad elfelejteni. Ez az ország akkor kezdett erősen szétesni, amikor felütötte a fejét a szabadság, egyenlőség, testvériség franciák által kitalált eszméje. ha emlékezetem nem csal ennem a hármas eszmének a nevében gyakorlatilag a mindenkori hatalmon lévők kivégeztettek boldog-boldogtalant. A kommunistáknak is volt miből tanulniuk, mert nem újkeletü dolog ez.”
 • 46. enesei 2011. március 11. 14:30
  „43.
  Köszönöm! De amit nem értek meg elsőre, meg másodikra, meg harmadikra, azt nem fogom negyedikre sem, meg ötödikre sem. Úgy kommunikálj, hogy ne kelljen magyarázni. Mert különben úgy jársz, mint a kormányunk: minden szava miatt magyarázatra kényszerül. Az pedig nem jó kommunikáció. Mert ott valami hiányzik. Vagy nem egyértelmű. Vagy nem abba a kontextusba való. (Kommunikációelmélet) Hofi analógiájára: minden szó mellé nem állithatunk történészt (meg politológust, meg gulyásgyereket, meg lézerjánost).”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: hazug, gyáva és igazságtalan a kormány terv

Hazugnak, gyávának és igazságtalannak nevezte a Széll Kálmán Tervet Gyurcsány Ferenc a Táncsics… Tovább olvasom