Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A Fidesz a láncszavazás ellen

A Fidesz a láncszavazás lehetőségének kizárása érdekében azt javasolja, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) négypárti kérésre adjon ki állásfoglalást, miszerint a szavazólapot a választási bizottság előtt kell borítékba helyezni – jelentette be Pokorni Zoltán, a párt alelnöke tegnap.
Szekeres Imre (MSZP) közölte: pártja részt vesz az ellenzéki párt által kezdeményezett egyeztetésen, amelyre javaslatcsomaggal megy. Az MDF alapvetően egyetért a Fidesz javaslatával – mondta Herényi Károly, a párt frakcióvezetője.
A fideszes politikus szerda délelőttre egyeztetésre hívta az MSZP, az SZDSZ és az MDF kampányfőnökét, hogy közös beadvánnyal fordulhassanak az OVB-hez az ügyben. Hozzátette: a láncszavazás lehetőségét csak az zárja ki teljes mértékben, ha a testület állásfoglalásában azt is rögzíti, hogy a szavazólap mindkét oldalát le kell pecsételni, így összehajtva is látszana, hogy valóban a szavazólap került-e a borítékba.
Szerinte egy lehetséges megoldás, hogy a szavazólap hátoldalára a voksolás után kerüljön rá a pecsét, de az is elképzelhető, hogy mindkét oldalt lepecsételik, mielőtt a választópolgár kezébe adják a lapot.
Pokorni Zoltán szerint ezzel a módszerrel meg lehetne akadályozni, hogy a szavazólap kikerüljön a szavazókörből, és így megvásárolhatók legyenek a voksok. Kérdésre válaszolva elmondta: egyszerűbb megoldás lenne a boríték használatának megszüntetése, azonban ehhez törvénymódosítás szükséges, nem elegendő az OVB állásfoglalása. Hozzátette: a jelenlegi szabályozás sem teszi kötelezővé a boríték használatát, de lehetőséget ad rá, ezért lenne szükség arra, hogy az OVB kimondja, a szavazólap borítékba helyezése a választási bizottság előtt kell hogy történjen. Szekeres Imre azt mondta: még nem kaptak meghívót a Fidesz kezdeményezte egyeztetésre, de fontosnak tartják, hogy a választási visszaéléseket megelőzzék, ezért az MSZP részt vesz az egyeztetésen. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője elmondta, hogy jó tárgyalási alapnak tartja a Fidesz javaslatát. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitiltaná a motorosokat az erdőből?

Tovább olvasom