Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

A fiatalkori fogak kopása

Az élet előrehaladtával a fogak zománcrétege folyamatosan kopik, melynek során a fog elveszti a zománcrétegét a szájban lévő savak miatt. A zománc a fog kemény védőbevonata, ami védi az alatta lévő dentint. Ha a zománc elkopik, alatta a dentin védtelen marad, ami érzékenységhez és fájdalomhoz vezet.
A kopás általában úgy vehető észre, hogy lyukak keletkeznek a fogban, és kopás jelentkezik a fogak felszínén, valamint a fogak peremei lecsorbulnak. Ettől felszínre kerül az alatta lévő dentin, ami sötétebb, sárgásabb színű, mint a zománc. A védtelenül maradt dentin érzékeny, így a fog is sokkal érzékenyebb lesz a melegre, a hidegre vagy az édes ételekre és italokra.

A fogak kopását számos tényező okozhatja. Minden alkalommal, amikor bármi savasat eszünk vagy iszunk, a fogzománc egy kis időre puhább lesz, és veszít az ásványianyag-tartalmából. A nyál lassan közömbösíti ezeket a savakat, és visszaállítja a természetes egyensúlyt. Azonban ha ez a sav túl gyakran támad, a száj nem tudja helyrehozni az egyensúlyt, és a zománc apró részei eltávoznak onnan. Az időskori természetes kopás mellett mostanában egyre gyakrabban tapasztalnak a fogorvosok fiatal nőkön elsősorban kifejezett zománchiányt.

Ennek egyik oka a bulimia. A hányás során erős savak pusztítják ugyanis a fogzománcot. Sok olyan egészségügyi állapot létezik, ami segítheti ezt a folyamatot. A gyomorsavak is feljuthatnak a szájba. A páciensek szenvedhetnek hiatus herniában és egyéb más gyomorproblémákban, vagy túl sok alkoholt fogyasztanak, és a gyakori hányás miatt szintén veszélybe kerül a fogzománc.

A savas ételek és italok, mint a gyümölcsök és gyümölcslevek, kiváltképpen ártanak a fognak. Ezek természetesen savakat tartalmaznak, amik ugyanúgy ártalmasak. A szénsavas italok szintén a fogzománc pusztulását okozzák. Fontos emlékeznünk, hogy a nem megfelelő étrend is ártalmas lehet. Az ízesített szénsavas vizek nagy mennyiségben fogyasztva szintén árthatnak, ugyanis ezek is tartalmaznak bizonyos savakat, amelyek bánthatják a fogzománcot.

Savas ételeket és italokat csak ebédidőben fogyasszunk! Az egyébként egészséges ételek, mint a gyümölcsök és gyümölcslevek, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, szintén árthatnak a fogaknak. Ajánlott, hogy ne mossunk fogat legalább egy óráig azután, ha bármilyen savasat ettünk vagy ittunk, így a fogak újra fel tudják építeni az elvesztett ásványi anyagokat.

A fogorvosok az ilyen esetekben fokozott szájhigiénét javasolnak. Elsősorban azt, hogy naponta kétszer használjon fluoridos fogkrémet. Komolyabb esetekben a fluorid használatának kiegészítésére ajánlott az öblögetés és a gélek használata napi egy alkalommal. A fogorvos segíthet a legjobb kiegészítő kiválasztásában. Az érzékeny fogfelszínek napi fogmosására egy speciális fogkrémet, a Sensodynét fejlesztették ki, amely igen hatékonynak bizonyult stronciumtartalma miatt.

Dr. Gyenes Monika
fogszakorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden zsák homok után számláznak

Az árvízi védekezés a becslések szerint 20 milliárd forintba is belekerülhet. A költségeket az állam… Tovább olvasom