Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A Fertőnél nem fordult elő

A tavaszi madárvonulást a Fertő tó térségében is fokozott figyelem kísérte. Az itt bejelentett, elpusztult madarak vizsgálata során egy esetben sem merült fel a madárinfluenza gyanúja. Az éberség nem szűnik, de úgy látszik, egy időre nem kell környékünkön a betegségtől tartani.
A Fertő tó a vízimadarak számára jelentős élő- és pihenőhely. Tavasszal és ősszel különösen sok egyed fordul meg itt, nagyságrendekkel több, mint máskor. A hazánkban is megjelent madárinfluenza-vírus miatt februárban és márciusban a Fertőnél is fokozott figyelmet fordítottak az elhullott madarakra.
– Tizenöt-húsz esetben érkezett hozzánk bejelentés ebben az időszakban. Zömében elpusztult hattyúkhoz és kócsagokhoz hívtak bennünket. Ezeknek a madaraknak a halálát hurutos betegségek, illetve tüdőgyulladás okozták – mondja Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park zoológusa.

– Most már nem várható, hogy őszig nagyobb számú vonuló madár érkezik a Fertő tóhoz. Az őszi és a tavaszi vonulás tapasztalatai alapján is látszik, hogy nincs ok pánikra. Tömeges megbetegedést nem okozott hazánkban a vírus és úgy tűnik, hogy az állat-egészségügyi intézkedések megfelelőek, betartásukkal talán megakadályozható a betegség hazai házi baromfiállományba való bekerülése – véli a szakember.
Az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás soproni szakembereihez is sok bejelentés érkezett a kora tavaszi időszakban, naponta négy-öt helyre is kihívták az állomás munkatársait. Ma már csak heti egy-két alkalommal érkezik bejelentés, többnyire sérült madarakról. A soproni állomás hatósági állatorvosa, dr. Hadarics Tibor elmondta, a házi szárnyasokat továbbra is fedett helyen kell etetni és itatni. A Fertő tó mint vizes élőhely pedig változatlanul fokozott veszélyeztetettségű területnek számít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdő háza a táborban

Erdő háza néven kiállítótermet adtak át a brennbergi völgyben lévő Soproni Gyermek- és Ifjúsági… Tovább olvasom