Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

A Fertő-táj ezüst emlékérmén

A Magyar Nemzeti Bank tegnap bocsátotta ki a „Magyarország világörökségi helyszínei” sorozat legújabb darabját, az ötezer forint névértékű „Fertő-kultúrtáj” ezüst emlékérmét. Az eseményre a sarródi Kócsagvárban került sor.
A 2002-ben útjára indított sorozat, amely arra hivatott, hogy bemutassa Magyarország világörökségi részeit, újabb darabbal gazdagodott. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis tegnap a Fertő–Hanság Nemzeti Park központjában mutatta be a „Fertő-kultúrtáj” ezüst emlékérmét, amelyet Szabó Virág szobrászművész tervezett. Barátossy Györgyné, az MNB igazgatója többek között arról szólt, hogy az érme 925 ezrelék finomságú ezüst, súlya 31,46 gramm, átmérője pedig 38,61 milliméter. Előlapján a nemzeti park szimbóluma, a kócsag és az alkotó játékos mesterjegye látható a feliratokkal. A hátoldal motívumai a tóparti nádast – háttérben a Schneeberg vonulatával – és az Esterházy-kastélyt idézik.
Az ezüst emlékpénzből tízezer darab készül. Alkotójának, Szabó Virág fiatal szobrászművésznek ez volt az első érmetervezése. A munkát az MNB meghívásos pályázatán nyerte el.
A nagy sajtónyilvánosságot kapott eseményen dr. Kárpáti László igazgató idézte fel a nemzeti park múltját és ismertette jelenét, majd Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Egyesület elnöke mutatta be a világörökség létrejöttének körülményeit, épített és természeti környezetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzati törvény módosítása

Történelmi pillanatnak nevezte a mostani időszakot Lamperth Mónika önkormányzati és… Tovább olvasom