Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A férőhely kevés, az igény mindenütt óriási

Sok család esetében az anyukák már a gyermek hároméves kora előtt kénytelenek visszamenni dolgozni. A bölcsődei helyek kihasználtsága Mosonmagyaróváron, Rajkán és Jánossomorján is maximális, a Lajta partján nagy szükség lenne már egy újabb intézményre is.
A Kisalföld hasábjain időről időre előkerülnek a bölcsődei ellátás nehézségei. Nagy az igény a megyében mindenütt, a teljes kihasználtság felett működő győri és soproni intézmények arra kényszerültek, hogy a régióhatáron kívülről ne fogadjanak jelentkezőket. A bölcsődeindítási terveket dédelgető települési önkormányzatok lendületét visszavetik többek között az alacsony állami finanszírozás és a szigorú szakmai irányelvek.
Mosonmagyaróváron három bölcsőde van: egy Mosonban, egy a városközpontban, egy pedig a Mofém-telepen. Hoffmann Attiláné intézményvezető a Kisalföld érdeklődésére közölte: a férőhelyszám összesen 150, de jelenleg 238 bölcsisük van. A szám óriási, és az igény még nagyobb lenne, de mindenkit sajnos még így sem tudnak felvenni. Minden évben azt gondolják, hogy már nem lehet több lurkót fogadni, aztán csak-csak mindig nagyobb a létszám. Azoknak a gyerekeknek, akiknek az anyukájuk igazolást visz, hogy munkahelye van, azokat nem utasítják el. Olyanok is járnának azonban bölcsődébe, akiknek ez a közösség miatt ajánlott lenne, de ha nem dolgozik az édesanyjuk, őket a magas létszám miatt nem tudják felvenni. Mindenképp szükség lenne a bővítésre, egy új bölcsőde indítására a városban, jegyezte meg Hoffmann Attiláné. A fiatalokon nagy a nyomás, hiszen a kölcsönök miatt sok anyukának korán kell visszamennie dolgozni.
Az intézményvezetőtől megtudtuk: korábban a városközpontiban volt a legtöbb kicsi, de a sok újonnan épült lakás miatt most a Mofém-telepiben. A legrosszabb helyzetben a mosoni van, hiszen ott a 30 férőhelyen 54-en vannak. A legkisebb baba most 8 hónapos, de már jelezték, hogy hamarosan egy öt hónapos picit is beíratnak. Sok anyuka azt hiszi, hogy a beszoktatás két hétből áll, pedig ez valójában a gondozók tapasztalatai alapján egy három hónapos időszak. Míg az első gyermeket sok mama lelkiismeret-furdalás közepette íratja be a bölcsődébe, addig a másodiknál már nyugodtan jönnek, hiszen tudják, hogy jó helyen, óvó kezek között vannak a kicsik – tette hozzá Hoffmann Attiláné.
Rajka eddig az egyetlen olyan megyei község, ahol több mint fél évszázada folyamatos az ellátás, melyet csak átmenetileg fenyegettek a finanszírozási problémák. A jól felszerelt, húsz férőhelyes bölcsiben már 18-an vannak, pedig még csak október van.
Jánossomorján a 30 gyerekes bölcsőde is telített, hiszen jelenleg 36 kis lurkó jár oda. A kicsik többsége kétévesen kerül az intézménybe, a legfiatalabb bölcsis 14 hónapos. Jánossomorján egyelőre még nincs várakozási idő, nem kell hónapokkal előre bejelenteni az igényt az anyukáknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri álom, győri valóság

A Kisalföld október 11-i száma közölt interjút Révi Zsolt főépítésszel „Győri… Tovább olvasom