Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

A fenyővásárlás rejtelmei

A napokban mindenki fenyőfát a hóna alá szorítva távozik a piacokról, parkolókból, üres telkeken felállított ideiglenes árusítóhelyekről. Megkezdődött a „Milyen fát vegyünk idén?" című kérdésre adandó családi kvízjáték döntője.
A lucfenyő olcsó, ennek van igazán fenyőillata, amelyet olyan szépen kihoz a meggyújtott gyertya. Ennyi előny után több a hátrány: kár, hogy hamar hullajtja tűit. Ezt nem nagyon lehet elkerülni, de kissé lassítani igen, ha vízzel teli uborkásüvegbe állítjuk. Ezután üveggel együtt egy nagy vödörbe tesszük, földdel körülöntjük, rögzítendő az üveget. A vödröt érdemes alufóliával bevonni. Mindeme munkákat tanácsos vastag kesztyűben végezni, mert a lucfenyő szúr. Időnként nem árt vízzel lespriccelni a leveleket.
Tartós, szép és drága a normann fenyő. Szabályos alakú, nem hullajtja tűleveleit, amelyek alig szúrnak és nem gyantásak. Ez a sláger.
Az ezüstfenyő szép, elegáns, dús – és borsos az ára. Azért is, mert lassan nő. Kerttulajdonosnak érdemes gyökérrel, földlabdával vásárolni, a földlabdát beleállítani egy nagy vödörbe és nedvesen tartani. A karácsony elmúltával és a díszek leszedése után ki kell tenni a hűvösre, fagyok után pedig kiültetni.
A fekete fenyőt nem sokan szeretik, pedig hálás: olcsó és nem hull a levele. Nehéz közülük kicsi, formás fát találni, sok a ritkás. Tetemes mennyiségű fenyőgyantát termel.
A duglász és a jegenyefenyő is feltűnik az árusítóhelyeken. Első ránézésre a duglász fenyő a luchoz, a jegenye meg a normannhoz hasonlít – állítja az egyik nagy kertészeti áruház szakmai magazinja. Az ágak nem egyenesek, többnyire vízszintesek.
A fenyőfavásárlásnál érdemes olyan helyet keresni, ahol a fát meg is faragják – ez ugyanis otthon nagyon balesetveszélyes művelet. Nem érdemes baleseti ügyeleten tölteni a karácsonyestét. A csomagolást is praktikus igénybe venni, mert így a fa sokkal könnyebben szállítható. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Higuain: real

labdarúgás

Madridi információ szerint a Real Madrid 13 millió euróért leigazolta… Tovább olvasom