Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A fény hullám és részecske is

A fizika évének részeként folytatódik a tudományt népszerűsítő előadások sorozata Szegeden. Október 24-én, hétfőn 17 órakor a Kvantummechanikáról tart előadást dr. Benedict Mihály, a szegedi egyetem Elméleti Fizikai Tanszék doense (képünkön) az orvoskar Dóm téri oktatási épületében.
A kvantummechanika születésnapjának 1900. december 14-ét tartjuk, amikor Max Planck a Porosz Tudományos Akadémián tartott előadásában egy akkor teljesen szokatlan föltételezést tett, amit ma kvantumhipotézisnek nevezünk. Ebből kiindulva 1905-ben Albert Einstein rámutatott, hogy a fény, amiről addig mindenki úgy gondolta, hogy kizárólag hullámként terjed, bizonyos körülmények között részecskeként is viselkedhet, ezek a fénykvantumok, vagy fotonok. A XX. században kiderült, hogy a kettős természet nemcsak a fényre, hanem az anyag más fajtáira is jellemző, sőt minden anyag mutat egyszerre részecske- és hullámtulajdonságokat is. Az ilyen furcsaságok miatt a kvantumfizika összeegyeztethetetlen a korábbi világképpel, ezért a múlt században számos tudós, köztük elsősorban éppen Einstein – aki a fénykvantumok bevezetésén túl sok más vonatkozásban is hozzájárult a kvantumelmélethez – elégedetlen volt azzal a fogalomrendszerrel, amelyet az elmélet használ. Az előadó érzékeltetni kívánja a kvantumos leírásnak a klasszikus nézőpont szempontjából nézve különös voltát, foglalkozik azokkal a kételyekkel, amelyeket Einstein és mások megfogalmaztak, és bemutatja, hogy milyen kísérletek segítettek ezeknek az elvi kérdéseknek a tisztázásában.

Dr. Benedict Mihály egyetemi tanulmányait Szegeden végezte, majd az SZTE Elméleti Fizikai Tanszékén kezdte oktatói és tudományos tevékenységét, ahol azóta is dolgozik, jelenleg egyetemi docensként.

Több ezer hallgatót tanított, korábban elektrodinamikát, relativitáselméletet, optikát adott elő, jelenleg kvantummechanika és kvantuminformatika előadásokat tart. Kutatási területe a kvantumelmélet és a kvantumoptika, melynek nemzetközileg számon tartott tudósa. Mintegy száz tudományos publikáció, egy angol nyelvű monográfia, és több egyetemi jegyzet szerzője. Dolgozott Leningrádban, a Max Planck Kvantumoptikai Intézetben Garchingban, a Durhami Egyetemen, Antwerpenben és Cuernavacában, Mexikóban.

Tanítványai közül hallgatóként többen szereztek az OTDK-n első helyezést, doktorandusz hallgatói és PhD fokozatot szerzett tanítványai Magyarországon és külföldön is dolgoznak tudományos intézetekben. Tagja az MTA Spektroszkópiai bizottságának, és az Európai Fizikai Társulat Tanácsának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi műsor

SZOMBAT Tovább olvasom