Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A fény és a meridiánok sikeres találkozása

A Bioptron lámpáról sokan és sokat beszélnek. Írásunkban bemutatjuk a készüléket és elmondjuk, milyen elven működik.

Milyen elven működik a készülék?

Lineárisan polarizált fénnyel, vagyis a fény hullámai párhuzamos síkokon mozognak. Ez a fény nemcsak egy hullámhosszt tartalmaz (mint pl. a lézerfény), hanem egy széles tartományt, mely magába foglalja a látható fényt és az infravörös tartomány egy részét. Spektruma 480 nm és 3400 nm között van, ezért nem tartalmaz ultraibolya-sugarakat. A polarizált fény alacsony energiájú, ennek az energiasűrűségnek biostimulációs hatásai vannak. Ez azt jelenti, hogy a fényterápia természetes módon erősíti a szervezet regeneratív képességét, így hozzásegíti ahhoz, hogy felszabadítsa saját gyógyító erőit.

Napfény – az élet forrása

A gyógyászatban hosszú története van a fényterápiának. Az első fényforrás, amit a terápiához használtak már az ókori egyiptomiak is, a  természetes napfény volt. Később Hippokratész írt  a napfény használatáról különböző egészségügyi problémák kezelésére. Bár a napfényterápiának nem volt akkoriban még tudományos magyarázata, gyógyereje viszont nem volt kétséges, római és arab orvosok is bevezették az általános orvoslásban.

Nobel-díj: a modern fényterápia kifejlesztéséért

A modern fényterápia alapjait Niels Ryberg Finsen dán orvos rakta le kb. 100 évvel ezelőtt.

Munkájáért 1903-ban orvosi Nobel-díjat kapott. Finsen fejlesztette ki az első olyan készüléket, mely mesterséges úton napfényt állított elő.
1981-ben egy magyar kutatócsoport dr. Fenyő Márta vezetésével  létrehozott egy olyan fényforrást, amely eredetileg a lézerterápiára épült, de a látható fény, valamint az infravörös sugárzás kombinációját állította elő. A kutatócsoport a fény polarizációját is fontos tényezőként értékelte. Ezen technológiára alapozva készült el a Bioptron fényterápia-rendszer.

Alkalmazhatósága sokrétű

Alkalmazása igen sokrétű: reumatológiában, fizikoterápiában, sportgyógyászatban fájdalomcsillapításra használják. Műtétek, illetve balesetek utáni sebgyógyászatban elősegíti és felgyorsítja a sebgyógyulást. Sikeresen alkalmazzák a bőrgyógyá-
szatban, keringési betegségeknél, allergia visszaszorítására. Kozmetikai céllal javítja a bőr tónusát, szerkezetét, elsimítja a finom ráncokat, megszünteti a pattanásokat.

Arany Éva masszőr

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden zsák homok után számláznak

Az árvízi védekezés a becslések szerint 20 milliárd forintba is belekerülhet. A költségeket az állam… Tovább olvasom