Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A felújítás alatt már megnyílt a tárlat

A falak vizsgálatával és a kert felújításával megkezdődött a mihályi Dőry-kastély rekonstrukciója. A tavalyi harmincmillió forintos felújítás után idén állami pénzeket várnak a rekonstrukció folytatásához.
Az elmúlt év eleje óta a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, Bakonyiné Schubert Éva építész a felelőse a mihályi Dőry-kastély felújításának. Az építészmérnök a rábaközi munkálatok előtt a gödöllői Grassalkovich-kastély és a fővárosi Szent István-bazilika rekonstrukcióit felügyelte.
Bakonyiné elmondta: az elmúlt évben már mintegy harmincmillió forintot költöttek a mihályi kastély felújítására. Rendbe tették a kertet és napjainkra megkezdődött az épület falainak vizsgálata. A rekonstrukció során feltárják az eredeti falak vonalát, és néhány, már az elmúlt húsz–harminc évben befalazott nyílást kibontanak az építészek.
Az építési engedély, valamint a kivitelezési tervek elkészülte után – vélhetően állami támogatásból – kezdik a teljes rekonstrukciót.
Először a kert csinosítását folytatják, de az építészmérnök szerint ráfér a javítás a tetőre és a hőközpontra is.
– Jelenleg nem tudjuk szállodaként üzemeltetni a patinás épületet, de a kastély történetét bemutató kiállítás már megnyílt a falak közt – mondta Bakonyiné Schubert Éva. A tárlatot bárki meglátogathatja a kastély nyitvatartási idejében. Kovács Natália ügyvezető hozzátette: további kiállításokat is terveznek a felújítás idejére, melyekből szeretnének egy állandó tárlatot létrehozni a Dőry-kastélyban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárol szezon végi kiárusításokon?

Tovább olvasom