Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

A felügyelet a karbantartást ellenőrizte 323 munkáltatónál

A 150 munkavédelmi felügyelő 1.276, karbantartási tevékenységet végző munkavállalót is ellenőrzött, akik közül 875 dolgozónál állapított meg a szabálytalan körülmények közötti foglalkoztatást.

A karbantartási folyamatokat ellenőrizte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) 323 munkáltatónál, és az ellenőrzött munkaadók 84,7 százalékánál tapasztalt valamilyen szabálytalanságot - közölte a felügyelőség az MTI-vel.

A karbantartással kapcsolatos veszélyekre és kockázatokra tekintettel az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) a 2010-2011-re európai kampányt hirdetett a biztonságos karbantartás feltételeinek teljesülése érdekében. Az OMMF munkavédelmi hatósága a kampányhoz kapcsolódva 2010. október 27. és december 01. között vizsgálta a karbantartási folyamatok egészséget nem veszélyeztető és biztonságos feltételeinek teljesülését. A célvizsgálat folyamatos, 2011. augusztus 31-ig tart.

Az OMMF 150 munkavédelmi felügyelője 1.276, karbantartási tevékenységet végző munkavállalót is ellenőrzött, akik közül 875 dolgozónál - az ellenőrzött munkavállalók több mint kétharmadánál - állapították meg a szabálytalan körülmények közötti foglalkoztatást.

Az ellenőrzések során 200.000 forint értékben egy munkavédelmi, összesen 220.000 forint értékben hat szabálysértési, és 161.000 forint értékben 13 helyszíni bírságot szabtak ki. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint a karbantartási munkát a nagyobb ipari munkáltatóknál általában jól megszervezték, a munkáltatók 58,7 százaléka készített egységes és átfogó megelőzési stratégiát a karbantartási folyamtokra. A munkáltatók 89,1 százaléka elvégezte a munkahely, a munkaeszközök, a felszerelések és a berendezések rendszeres és folyamatos műszaki karbantartását.

A speciális, komoly szaktudást igénylő gépek esetében a munkáltatók a karbantartást arra szakosodott vállalkozókkal végeztették el. A tervszerűség itt meghatározó, mert hosszú előkészület után lehet csak a teljes gépparkot karbantartani, esetleg új géptípusra átszereltetni a tevékenységet - olvasható a közleményben. A munkáltatók többségénél rendelkezésre állt a megfelelő szakképzettségű és számú munkavállaló a végrehajtani kívánt karbantartási tevékenység elvégzéséhez. A karbantartással járó tevékenységet végző munkavállalók számára a tevékenységnek, illetve az őket érő káros hatásoknak megfelelő védelmet nyújtó egyéni védőeszközök nem voltak teljes körűen biztosítva - derült ki az ellenőrzéseken.

A munkáltatók a munkavállalók 0,4 százalékának egyáltalán nem, 11,8 százalékuknak pedig nem mindegyik kockázati tényező ellen biztosították a megfelelő egyéni védőeszközt. A munkáltató által biztosított egyéni védőeszközt a karbantartási tevékenységet végző munkavállalók 3 százaléka nem viselte, amely általában a munkáltatói ellenőrzések elmulasztására vezethető vissza. Az OMMF hangsúlyozza: az ellenőrzés tapasztalatai rámutattak arra, hogy javítani kell a kis- és középvállalkozások munkáltatóinak munkavédelmi ismereteit elsősorban azzal a céllal, hogy felismerjék a munkavédelmi helyzet javítására a megelőzésbe fektetett források gazdasági hasznosságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ülésezik az MSZP választmánya

Az MSZP ideológiai alapelveiről is tárgyal szombaton a szocialista párt választmánya. Tovább olvasom