Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A félnapos sztrájk

A megkülönböztetés minden formája ellen sztrájkoltak az izlandi nők, holott a negyedmillió lakosú szigetországban már most is igen magas a nemek közötti egyenlőség.
Az október végén tartott félnapos sztrájk a férfiak és nők bére közötti különbségre, a családon belüli erőszakra, valamint a nemek közti diszkriminációra volt hivatott felhívni a figyelmet, napra pontosan harminc évvel azután, hogy 25 ezer nő tüntetett hasonló célokért küzdve.

A szervezők felszólították a nőket, hogy délután 2:08-kor hagyják abba a munkát a munkahelyeken, otthon pedig tegyék le a főzőkanalat. Az Izlandi Feminista Társaság szerint ugyanis az izlandi nők fizetése csak 64,15 százalékát teszi ki a férfiakénak, így reggel 9-től délután 5-ig tartó munkaidőt tekintve ennyi bérért csak 14 óra 08 percig kell dolgozniuk.

Izlandon a nők egyenjogúságért vívott harca már komoly eredményeket ért el, a demonstráció szervezői szerint azonban további előrelépésekre van szükség. A célok ugyanazok, mint három évtizeddel korábban: bemutatni a nők értékeit és hozzájárulását az izlandi gazdaság fejlődéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kártérítést követel

Tízezer eurós (2,5 millió forint) kártérítést kér a Német Olimpiai Bizottságtól (NOK) Karen König… Tovább olvasom