Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A félmillió vesebeteg országa

A vesebetegséget nehéz észrevenni, hiszen nem fáj, és sokáig tüneteket sem okoz. A probléma ráadásul akár a többi szervre is kihatással lehet, éppen ezért nagyon fontos a rendszeres orvosi vizsgálat. Csütörtökön, a nemzetközi vesenapon erre igyekeznek felhívni a figyelmet a szakemberek.
Fotó: Schmidt Andrea
Egy évvel ezelőtt március 9-ét nemzetközi vesenappá nyilvánították ausztrál nefrológusok, hogy ezzel is felhívják a figyelmet arra a betegségre, mely alattomosan, tünetek nélkül támad, és akár az egész szervezetet tönkreteheti, holott korai felismeréssel megelőzhető vagy jól gyógyítható.

– Félmillió vesebeteg él ma Magyarországon. Közülük hatezer művesekezelésre szorul és átültetésre vár, transzplantációt azonban csupán évi 300 alkalommal tudnak elvégezni – vázolta a szomorú statisztikát Túri Sándor, a Magyar Nefrológiai Társaság elnöke. A szegedi professzor elmondta: vannak szerzett és vele született vesebetegségek is. Akár már méhen belül, ultrahanggal kiszűrhetők a problémák, így közvetlenül születés után már el is lehet végezni a szükséges beavatkozásokat. Erre pedig nagy szükség van: egy szűkület például, ha nem veszik észre, súlyos fertőzést okozhat.

Felnőtt korban a vesebetegségek leggyakoribb kiváltó oka a magas vérnyomás és a cukorbetegség. A veseerek a túlzott igénybevételtől elhegesednek, míg végül a szerv teljesen tönkremegy. Ha pedig ez megtörténik, és még mindig nem kezdik el a művesekezelést, a többi szerv is károsodhat.

És hogyan létezhet, hogy egy szerv betegségét nem észleljük? Úgy, hogy a vese környékén nincsenek olyan idegek, melyek jeleznék a problémát. Ennek a betegségnek a kialakulása viszont akár 8-10 évig is eltarthat, így van esély a korai felismerésre. A kulcs a rendszeres vizsgálat.
– Gyerekek számára léteznek különféle szűrőprogramok – mondta Túri professzor. – A felnőtteknek pedig feltétlen javasolt, hogy menjenek orvoshoz, ha fáradékonynak érzik magukat, vérszegények, vagy vérnyomás-, illetve cukorproblémákkal küzdenek.

A magyar vesetársaság erre az évre önálló programot is kidolgozott: segítséget szeretnének nyújtani a rossz szociális körülmények között élő vesebetegeknek. – A legtöbbjük rokkantnyugdíjas, bizonytalan állapotuk miatt nem szívesen alkalmazzák őket, kevéske pénzükből viszont minőségi ételeket és rengeteg gyógyszert kell megvásárolniuk – magyarázta Túri Sándor. – Sokan ráadásul magányosak és depressziósak is, ezért nagy szükség lenne arra, hogy szociális munkások és pszichológusok segítsék őket. Ebben szeretne a társaság támogatást nyújtani, valamint abban, hogy lehetőségük legyen részmunkaidőben állást vállalni. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy aki dolgozhat, egészségesebbnek érzi magát, sőt: még gyógyszerigénye is kisebb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 éves uniós útiterv a nemek közötti egyenlőtlenség ellen

Az EU a nemek közötti egyenlőség központjának felállításával és egy ötéves „útiterv"… Tovább olvasom