Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

A feleségmúzsa csókja

Hogy miképpen fér meg egymás mellett két kimagasló tehetség, arról Kosztolányi Dezső és Harmos Ilona, Bartók Béla és Pásztory Ditta, Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva példájából alkothatunk képet.
Hogyan lesz a szerető kedvesből életre szóló társ, s egyben alkotásra ösztönző múzsa? A titkot rejtő fátylat három zseniális művészpár példájának idézésével igyekszünk föllibbenteni.

Kosztolányi Dezső híres Ilona-versének ihletője, Harmos Ilona tehetséges pesti színésznő volt. Már megismerkedésük is a művészet kulisszái között történt: zsöllyeszomszédok voltak a Vígszínházban. Különös, ellentmondásos, „se veled, se nélküled" érzések kísérték kapcsolatuk kialakulását. A költő 28, a lány 24 éves volt, amikor 1913-ban egybekeltek. Viszonylag érett koruk ellenére „játszották" az életet: a hétköznapokat, a munkát, még a bevásárlást is – amint az ugyancsak sokszor idézett „Akarsz-e játszani?" című versből is kiolvasható. A feleség is tehetséges írónak bizonyult: a férjétől kapott Görög Ilona álnéven írta könyveit. Leveleiből kiderül, hogy szeretete és ragaszkodása akkor sem rendült meg, amikor Kosztolányit egy másik asszony közelsége szédítette meg.

Pásztory Ditta 19 évesen iratkozott be a budapesti Zeneakadémia zongora tanszakára, ahol Bartók Béla tanítványa lett. A zeneszerző-zongoraművész 42 éves volt ekkor – és házasember, egy serdülő fiú apja. Sem a korkülönbség, sem a családi kötelék nem akadályozhatta meg szerelmük kibontakozását. Kapcsolatuk erősen megosztotta a közvéleményt, de mit sem törődve ezzel, megismerkedésük után egy évvel házasságot kötöttek. Furcsa módon Bartókot legjobban éppen a volt feleség értette meg: csendben félreállt, s még főzni is megtanította utódját, férje ízlése szerint. A terjeszkedő fasizmus elől Amerikába emigráló Bartók Pásztory Dittának ajánlotta harmadik zongoraversenyét. Pásztory Ditta férje elhunyta után föllépésein szinte kizárólag Bartók-műveket játszott.

Ruttkai Évának még a különösnél is rendkívülibb asszonysors jutott: két kiemelkedő tehetségű színész felesége-társa volt. Gábor Miklóssal kötött házasságából egy lány (Júlia) született. Válása után várta őt a színpad és élete Rómeója: Latinovits Zoltán. A színpadon is megformálták a világirodalom leghíresebb szerelmeseinek alakjait. Latinovits halála után Ruttkai Éva így emlékezett kapcsolatukra: „A létezésünkkel segítettük egymást... Zoli nekem zászlóm volt és védelmezőm... sosem kellett félnem, hogy mást mond, mint amit gondol."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 01.20.

Tovább olvasom