Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

A feketekereskedelem elleni fellépést sürgetik a vállalkozók

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) felszólítja a kormányt, hogy a fogyasztók és a vállalkozások érdekében határozottan lépjen fel a feketekereskedelem ellen - közölte a több mint 40 ezer vállalkozást tömörítő szervezet.
Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára elmondta, elsősorban azt várják az illetékesektől, hogy a működési engedély nélkül, feketén foglalkoztató, ismeretlen eredetű árut forgalmazó egységeket zárják be.

A VOSZ közleményében a feketekereskedelem elleni programhoz való csatlakozásra szólítja fel az adóhatósági intézményeket, az érintett szaktárcákat, köztük a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot, a Pénzügyminisztériumot, a verseny tisztaságát és a fogyasztók érdekeit védő hivatalokat és intézményeket, például a Gazdasági Versenyhivatalt, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget, az APEH-et, a rendőrségi, a határőri, a vám szerveket, az országos egészségügyi hatóságokat, az önkormányzati testületeket, valamint a parlamenti és parlamenten kívüli pártokat.

A szövetség szerint - a piac résztvevőinek óvatos becslése alapján - a feketekereskedelem aránya legkevesebb 15 százalék, de elérheti akár a 25 százalékot is. A VOSZ adatai szerint a Magyarországon működő kereskedelmi ágazat a GDP 12 százalékát állítja elő, az összes foglalkoztatott 14 százalékát, azaz több, mint 550 ezer főt alkalmaz, a kis- és középvállalkozások mintegy 27 százaléka a kereskedelmi és vendéglátó-ipari szektorban tevékenykedik. Éves forgalma eléri a 8.000 milliárd forintot, amely a gépjármű és az üzemanyag részének levonása után is több mint 6.000 milliárd forint.

A VOSZ közölte, hogy a szövetségükben legnagyobb számban lévő kereskedelmi vállalatok, vállalkozások elvesztették türelmüket és azonnali operatív fellépést sürgetnek a feketekereskedelem ellen.

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke szerint a feketekereskedelem a legális kereskedelem fojtogatója. Míg az engedéllyel rendelkező cégek rendben befizetik adóikat és az ellenőrzési hatóságok állandó kontrollja mellett tevékenykednek, addig a feketekereskedelemben a számla nélküli fizetés, az ellenőrizetlen áruk, a fogyasztóvédelem abszolút hiánya valamint, a vevői garanciák meg nem adása a jellemző. A VOSZ határozott lépéseket vár el az egyenlő mércével mérés érdekében, és elvárja a kormánytól, hogy megálljt parancsoljon a feketekereskedelemnek.

A VOSZ álláspontja szerint az élő munka terhe, az adó növekedése addig nem csökkenthető, amíg a feketekereskedelemben tevékenykedők egyáltalán nem fizetnek adót. A legpesszimistább becslékes szerint is 200-300 milliárd befizetetlen áfa és adó kerüli el a költségvetést a feketekereskedelem miatt. A VOSZ regionális szervezetei is egyként a program mögé állnak, a Pénzügyminisztérium, a VPOP és a GKM pozitív válaszai megerősítik a VOSZ-t azon véleményében, hogy a program meghirdetésében jó úton jár és a helyzet feltárása után azonnali lépéseket kell foganatosítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feliratok: WC helyett toalett

Tovább olvasom