Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A ˝fekete sereg˝ több tagjának ítéletét súlyosbították

Az elsőrendű vádlott, a szökésben lévő Magyar Róbert elsőfokú ítéletét helybenhagyták: ha elfogják, tényleges életfogytiglan vár rá.
Az elsőrendű vádlott, a szökésben lévő Magyar Róbert elsőfokú ítéletét helybenhagyta a Debreceni Ítélőtábla: ha elfogják, tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetés vár rá, a feltételes szabadság kizárásával - ismertette a táblabíróság határozatát kedden Balla Lajos tanácsvezető bíró.

A bűnszervezetben elkövetett emberölési kísérlet és más - többek között zsarolás, csalás, lányok futtatása, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés - bűncselekmények miatt indult eljárás másodfokú határozatát a büntetőtanács rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, kommandósok jelenlétében, az ítélőtábla tárgyalóteremmé berendezett aulájában hirdette ki.

A táblabíróság több, a "fekete sereg" tagjaként ismert vádlott esetében súlyosbította az elsőfokú ítéletet. Az alvilágban Ragyás Tóniként ismert férfi megöléséért például - ügyészi indítványra - 15 évről 18 évre emelte Juhász János büntetését. H. Antal megölésére Magyar Róbert adott megbízást; a gyilkosságot 2003. augusztus 27-én követték el Budapesten, egy III. kerületi játékterem előtt.

A vádirat - amelynek alapján a Debreceni Ítélőtábla megváltoztatta az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság ítéletét - emellett számos zsarolásról, lőfegyverrel elkövetett fenyegetésről, csoportosan elkövetett erőszakos fellépésről számol be.

Az ügy harminc vádlottjából kettőnek már az első fokú eljárásban jogerőre emelkedett az ítélete. Tizennégy vádlott esetében az ítélőtábla helybenhagyta az első fokú ítéletet, 13 vádlott esetében súlyosbította, általában 2-3 évvel több fegyház-, illetve börtönbüntetést kiszabva. Egy vádlott esetében enyhítette a táblabíróság az első fokú ítéletet: a 27. rendű Szabó Zoltán 7 éves fegyházbüntetését 5 év 10 hónap, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre változtatta, a közügyektől 6 évre eltiltotta.

Magyar Róbert a három évig tartó előzetes letartóztatását követő házi őrizetből 2010 januárjában szökött meg, azóta ismeretlen helyen tartózkodik.

A másodfokú eljárásban a vádlott az édesanyja közvetítésével levelet juttatott el a táblabírósághoz. Ebben Magyar Róbert kitért vádlott-társainak vallomásaira. Szerinte érdekből vallottak ellene, és nem mondtak igazat, amikor bűnszervezetről beszéltek.

Egy korábbi, nyíregyházi eset kapcsán Magyar Róbert felhívta a figyelmet, hogy megszűntették ellene az eljárást, és kérte a táblabíróságot, hogy szerezze be ennek az ügynek az iratait.

Magyar Róbert levelében arra nem tért ki, hogy jelenleg hol tartózkodik. Szökését azzal indokolta: a bíróság elfogult volt vele szemben, ezért tartott attól, hogy súlyos ítéletet kaphat. A Debreceni Ítélőtábla elutasította az elsőrendű vádlott védőjének előterjesztését, hogy a levelet bizonyítási indítványként vegyék figyelembe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetett az EU: felfüggesztették a kohéziós forrásokat

Ha megtesszük a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már júniusban hatályon kívül helyezik. Tovább olvasom