Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A fedélzeti memória hiánya okozta a Spirit hibáját

A fedélzeti memória hiánya miatt némult el január 22-én a Spirit Mars-jármű, rémületet keltve a NASA központjában, hogy az expedíció véget ér, mielőtt komolyan elkezdődhetett volna a munka.
A Spirit Mars-jármű által továbbított kép
A landolás izgalmában elfelejtették kiüríteni a 32 megabájtnyi memóriát, egy hetes munkájukba tellett megtalálni a hibát és kijavítani azt.

Mike Deliman, a Wind River cég technikai stábjának tagja, akik a valós idejű beágyazott operációs rendszert biztosították az expedícióhoz, elmondta, hogy a földi tesztelés során kiderült, hogy a problémát teljes egészében a memória okozta. A Spirit 32 megabájtnyi memóriát rendel a 128 megabájtból a Wind River VxWorks operációs rendszerének és a tudományos alkalmazások futtatásához, ezért a technikusoknak rendszeresen törölniük kell a régi állományokat és könyvtárakat a memóriából, hogy felszabadítsák a kapacitást.

Ám a január 3-i landolás izgalmában, mely után azonnal megindult az adatok visszasugárzása a Földre, ezt a lépést nem hajtották végre elég gyorsan az expedíció technikusai. "Egyszerűen kifogytunk a memóriából", közölte Deliman, aki szerint ez okozta a kapcsolat elvesztését. "Olyan ez, mintha egy öreg Windows gépet használnánk, amelynek nagyon kicsi a lemezkapacitása. Ha a winchester megtelik, a rendszer stabilitása elvész", magyarázza a technikus.

A földi kutatók egy hétig próbálták kideríteni, mi okozza a hibát, amit csak az után fedeztek föl, hogy a járművet diagnosztikai üzemmódba kapcsolták. Amint ehhez valamennyi fájlt és mappát töröltek a flashmemóriából, a Mars-járó azonnal folytatni tudta a munkát.

(Forrás: Számítástechnika.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolondos dallamok: Újra bevetésen

Tovább olvasom