Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

A fásli feltekerése

Alsó végtagi visszérrel küszködők tapasztalhatják, hogy míg a gumiharisnya felhúzása egyszerű művelet, a fásli feltekeréséhez némi gyakorlatra is szükség van.

A feltekerés során különösen ügyelni kell arra, hogy a kötés ránc- és hézagmentes legyen, különben a fedetlen helyekbe beledagadhat a láb. A fásli a lábujjak tövétől a térdhajlatig kell hogy érjen és a sarkakat is be kell tekerni! A kötés a bokatájon legyen a legszorosabb, és felfelé haladva fokozatosan engedjen. A pólyázási feszítőerő változtatásával a nyomást „adagolni" tudjuk. A pólyatekercset ne húzzuk ki messzire, hanem kellően megfeszítve inkább közvetlenül a bőr fölött görgessük. (A kompressziós kötést általában elegendő a térdhajlatig feltekerni, ritkán van csak szükség arra, hogy egész a lágyékhajlatig pólyázzunk.)

Meddig maradjon a lábon?

Az úgynevezett merev és rövidre nyújtható kötések éjjel is a lábon maradhatnak, míg a rugalmas és hosszúra nyújtható kötések (idetartozik a gumiharisnya is) nem, ezeket pihenéskor le kell venni, ugyanis a magas nyugalmi nyomásuk következtében pihenéskor szorítanak.

A pólyázás rendkívül hasznos a megelőzés szempontjából is – korai stádiumú vagy enyhébb terhességi visszerességben szenvedőknél megelőzheti a visszeresség továbbfejlődését vagy súlyosabb szövődmények kialakulását. Célszerű, ha a beteg hosszas állásnál pl. rugalmas harisnyát visel, míg pihenéskor minden lehetséges alkalommal felpolcolja a lábát (ez azt jelenti, hogy a lábat a szívnél magasabbra kell helyezni!). Kompressziós kötést kell alkalmazni azoknak a betegeknek, akik a műtétet elutasítják vagy átmenetileg elhalasztják, illetve nem operálható betegségük van.

Gyógyszerek és torna

A komplex terápiához a belsőleg ható venodynamiás gyógyszerek szedése is hozzátartozik. E gyógyszerek javítják a szöveti keringést, fokozzák a vénafal tónusát, ugyanakkor a nyirokkeringésre is előnyösen hatnak. Csökkentik a vénás pangást, a vizenyőképződést, elősegítik a vér és a szövetek közötti anyagkicserélődést. A visszerességet kísérő kellemetlen tünetek (nehézláb-érzés, feszülés, ikragörcs) is mérséklődnek. E kezeléseket kímélő testmozgással (a „vénás torna" ágyban is elvégezhető, könnyű, keringést javító gyakorlatokból áll, minden reggel érdemes a napot a tornával kezdeni), az elhízás kerülésével, illetve a normális testtömeg elérésével sikeresen kezelhető a visszérbetegség és megelőzhető a súlyosabb szövődmények kialakulása.

Dr. Györe Márta
bőrgyógyász-kozmetológus főorvos

MIKOR NEM HASZNÁLHATÓ FÁSLI?

Kompressziós kötés a szívelégtelenségben és a verőeres szűkületben szenvedő betegeknél nem alkalmazható.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliós kár az autóban

Vasárnap a 84-es számú főúton közlekedési baleset történt. Egy 38 éves soproni lakos a… Tovább olvasom