Kisalföld logö

2018. 09. 18. kedd - Diána 16°C | 26°C Még több cikk.

A fajok fele eltűnhet a Földről az éghajlatváltozás miatt

A gyors éghajlatváltozás miatt a fajok 20-40 százaléka eltűnhet 2050-re a Föld színéről, s gyakrabban számíthatunk olyan hőhullámokra, mint amilyenektől Európa most is szenved - figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete.
A dokumentum szerint gyakrabban lehet számítani olyan hőhullámokra, mint amilyenektől Európa most is szenved; a nyári forróságtól a legjobban a nagyvárosok lakói szenvednek.

Míg az elmúlt száz év alatt Észak-Európában 10-40 százalékkal nőtt a csapadék éves mennyisége, Dél-Európában 20 százalékkal kevesebb lett, s a becslések szerint további 30 százalékos csökkentésre lehet számítani. "Hosszabbak lesznek az aszályos időszakok, gyakoribbak az erdőtüzek. A csapadék nagy része a téli hónapokban hullik, intenzitása erősebb lesz, rendkívüli áradásokat és földcsuszamlásokat okozva" .

A változások erőteljes hatást gyakorolnak az élővilágra is. Sok hazai állat- és növényfaj, mivel átalakul megszokott élőhelye, nem tud majd alkalmazkodni az éghajlat gyors változásához, egyedszámuk várhatóan csökken vagy fajok halnak ki.

Az Alföldön például nehezebb lesz a "természetes fafajú erdők telepítése, tovább növelve a kedvet és kényszert az akác, vagy más tájidegen fafajok telepítésére."
Szárazabbá válik az Alpokalja és a Dél-Dunántúl is, ahol "az erdőterületek egészségi állapotának romlása várható."

A kétéltűek közül veszélyeztetett a középhegységek állandóan párás, hűvös patakvölgyeiben élő foltos szalamandra, és a szintén a vizek világához kötődő vidra. A növények közül különösen veszélyeztetettek a sziklagyepekben, hegyi réteken vagy hegyvidéki erdőkben élő, kis elterjedésű védett fajok.

Mint az összegzésben olvasható, a "mérleg másik serpenyőjében" az "előretörő" idegen fajok találhatók, amelyek hasznot húznak az éghajlatváltozásból és terjeszkedni kezdenek. Ilyenek a kertekből ismert Agáve-fajok vagy a Budapesten is terjedő amerikai lepkekabóca. A közlemény szerint az idegenek között ott vannak az "özönfajok" is, amely ellenségek híján hatalmas területeket hódíthatnak el a Magyarországon honosaktól. Ilyen a selyemkóró vagy az ijesztő módon elszaporodni képes sáska. A kórokozó fajok elterjedésének változása ugyancsak küszöbön áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Makk válaszol

Maga szerint miért kell páncélozott autó ennek az országnak? Igaz lehet, hogy az őszi tüntetéseken… Tovább olvasom