Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

A Facebook agyonverte az Iwiwet

Az egyszeri internet felhasználó az Iwiwet elhagyta a Facebook kedvéért, fájlcserél, csetel, online videókat néz, a legújabb trendek a Twittertől a Tumblerig és a Fourqsuare-ig hidegen hagyják.


Az egyszeri internet felhasználó két nyelven olvas, két gépről éri el a netet, igazi veterán internetező, az Iwiwet elhagyta a Facebook kedvéért, fájlcserél, csetel, online videókat néz, a legújabb trendek a Twittertől a Tumblerig és a Fourqsuare-ig hidegen hagyják, de az online vásárlás már nem újdonság neki.

Közel 35 ezren töltötték ki az internetezési szokásokat firtató kérdőívünket [1], aminek eredményeiből az a kép rajzolódik ki, hogy önök inkább fogyasztani szeretik a webkettes tartalmakat, mint előállítani. Felmérésünk természetesen nem reprezentatív, így az eredmények sem értelmezhetők az egész magyar internetre, vagy a magyar netezési szokásokra, csak az átlagos Index-olvasóra. Aki a statisztika szerint egyébként férfi, budapesti, 25-40 év közötti, és felsőfokú végzettségű.


Két gép, egy internet

Évek óta beszélnek a szakértők az asztali pécék trónfosztásáról, és a notebookok hatalomátvételéről. Ez a trend látszik a mi eredményeinkből is, az asztali gépről netezők tábora már alig nagyobb, mint a notebookosoké – a kettő között egyébként elég nagy az átfedés, az összes válaszadó 51 százaléka párhuzamosan használja a két gépet, 22 százalék pedig a harmadik platformként még okostelefonról is netezik.


Meglepően magasnak mutatkozott a telefonról netezők aránya (minden harmadik válaszadó), és az egyéb kategóriába tartozó tabletek, játékkonzolok, internetezésre alkalmas tévék és hasonló eszközök használói is szabad szemmel jól látható tábort alkotnak: hardverszinten simán tartja a lépést az Index-olvasó a világgal.


Do you speak valami értelmes nyelven is?

A felmérések általában siralmas képet festenek a magyarok idegennyelvtudásáról, amivel a mi eredményeink abszolút szembemennek. A tipikus Index-olvasó legalább kétnyelvű (de a három nyelven netezők aránya is alig volt alacsonyabb a csak magyarul értőkénél), az angoltudás aránya 80 százalék feletti. Itt aztán óriási szakadék következik, a német nyelv még majdnem eléri a 10 százalékot, az összes többi alig látszik.


Legtöbb olvasónk egyébként veterán internetezőnek számít, a többség már akkor netezett, amikor még Index sem volt (vagyis tíz évnél régebben).


Az Iwiw megy a levesbe

Azt ugyan sejtettük, hogy a közösségi oldalaknál a Facebook mára megelőzte az Iwiwet, de az arány (a napi felhasználóknál több mint háromszoros különbség) ezzel együtt is meglepő volt. A MyVip és a MySpace gyakorlatilag halottak az Index-olvasók számára, és érdemes megfigyelni, hogy az Iwiwnél alig több a mindennapos felhasználók száma, mint azoké, akik már törölték magukat.

A vándorlás iránya jól látható, a MyVipet és az Iwiwet otthagyják az emberek a Facebook kedvéért, akik azonban a Facebookról törlik magukat, azok jellemzően a többi oldalt is elhagyja, vagy ki sem próbálja őket. Aki nem hagyta el az Iwiwet, az is kacsintgat a Facebook felé: a legaktívabb Iwiw-felhasználók kétharmada párhuzamosan napi rendszerességgel használja a Facebookot is. A közösségi oldalak divathulláma egyébként ellenkezés nélkül gyűrte maga alá az Index-olvasókat: 5,6 százalék volt csupán azoknak az aránya, akik a két nagy magyar és a két nagy nemzetközi oldal egyikét sem próbálták ki soha.


Ennél a kérdésnél volt lehetőség megadni a négy felsorolton kívül még oldalakat, amit önök használnak: a LinkedIn (2,4%), a hi5 (0,9%), a barátikör.com, illetve a last.fm (0,6-0,6%) kapott még komolyabb mennyiségű (ezt a határt 200-nál húztuk meg) szavazatot.


Internet = MSN, Skype, Bittorrent, YouTube

Olvasóink bő háromnegyede használ valamilyen fájlcserélő hálózatot - kicsit bőven értelmeztük ezt a fogalmat, és idevettünk több letöltős alkalmazást is, amelyek közül a fájlhosting szolgáltatók (Rapidshare, Mediafire, Megaupload és társaik) értek el meglepően magas arányt, az sms-warez, és az ftp-szerverek, és a torrenten kívüli fájlcserélők viszont már kimentek a divatból. A legtöbb olvasónk kétféle forrásból tölt le, a legelterjedtebb kombináció (a válaszadók több mint egyharmada) a magyar és nemzetközi torrentoldalak párhuzamos használata.


A csetprogramoknál az MSN fölényes győzelmét vártuk, de a Skype nagyon megszorongatta a Microsoft programját. Az ICQ és az IRC már őskövület, a Facebook népszerűségét pedig jól mutatja, hogy a beépített csevegőprogramja simán lenyomta a GTalkot is, annak ellenére, hogy az meg a Gmailbe van beépítve. A legtöbb olvasónk egyébként két csevegőszolgáltatást használ, de még a négy rendszeren egyszerre fent levők száma is egész magas (6 százalék).


A videomegosztóknál a fő tanulság az volt, hogy mindenki használja őket, de leginkább passzívan, nézőként. A YouTube-nál a videót feltöltők 20 százalékos aránya egészen kiemelkedő volt, a kisebb szolgáltatók közül egyedül a Vimeo (1,6%) kapott az ingerküszöböt megütő mennyiségű szavazatot. A fotómegosztók sokkal kevésbé népszerűek, mint az online videó, viszont a kevesebb júzer aktívabb is, a Picasánál már összemérhető volt a csak nézők, és a fotóikat feltöltők száma.


Már nem divat a blog

Három évvel ezelőtti, blogokkal kapcsolatos felmérésünk azt mutatta, olvasóink négyötöde olvas, és egyötödük ír blogot. A mostani arányok kétharmad, illetve egyheted, vagyis a blogok lassan elkezdtek kimenni a divatból a magyar interneten. Hogy mi van helyettük, az nem egyértelmű, a mikroblogok még biztosan nem, a fórumok szintén, jokerválaszként itt is a Facebookot lehet esetleg felhozni.


Ha a legújabb trendek nem is jöttek még be a magyar netre, a pénzük online elköltésétől már nem húzódoznak annyira magyar netezők, mint pár éve: az online áruházakat és aukciós oldalakat már jóval többen használják, mint ahányan nem. Az Index-olvasók kedvenc oldala pedig nem más, mint a Wikipedia: az online enciklopédiát olvasóink 97 százaléka olvassa kisebb-nagyobb rendszerességgel.

Olvasóink írták

 • 9. Lobbo71 2010. november 12. 12:44
  „Azért kicsit géz 1:1-ben átvenni egy index cikket... ehhez nem kell újságírás.”
 • 8. mecsoka 2010. november 12. 12:29
  „Az iwiw-en könnyebben lehet ismerősöket keresni, de a facebook-on jobban lehet ökörködni :)”
 • 7. tutti 2010. november 12. 12:19
  „6.
  mert azt szoktad meg.”
 • 6. sont 2010. november 12. 11:43
  „Én nem tudom ki hogy van vele de nekem az iwiw átláthatóbb a facebooknál. Viszont facebookra egyre többen regisztrálnak át”
 • 5. Lone_wolf.. 2010. november 12. 08:40
  „fa..bukk egy nagy szar”
 • 4. stewe7109 2010. november 12. 06:50
  „Várható volt, hogy ilyen nagyon populáris kiszólás adja meg az alaphangját a cikknek. Az iwiw agyon lett veretve kérem. Bele lehet olvasni azt hiszem a hvg írta meg egy éve hogy izraeli magyar (nevű) fejlesztő érkezett az iwiw-hez, hogy rendbetegye. Apró betű: Előtte a facebooknak dolgozott! Rendbetette. Köszi vazze!”
 • 3. tutti 2010. november 12. 06:35
  „A facebook is tud magyarul tehát ez nem gond!
  De az iwiw tényleg egy kalap szart sem ér már.Megfojtják sok baromsággal.
  Én azután "váltottam", hogy vagy kb 10 szer azaz 10 alkalommal nem tudtam belépni, vagy a család által feltöltött képeket nem tudtam megnézni a kisfiamról.Vagy egész egyszerűen nem tudtak feltölteni egy képet sem.Nem vagyok nagy facebook-os nem ülök előtte naphosszat leginkább képeket cserélünk így a család távolabb élő tagjaival vagy külföldi ismerősősökkel.A facebook-skype páros nálunk teljesen lefedi az internetes kommunikációt és még ingyen is van!”
 • 2. RickCartman 2010. november 12. 01:39
  „Szamárság. Nem összehasonlítható a két oldal. Az iwiw tudnillik magyar. Olyat leírni, hogy "agyonverte?" Jézusom, csak ezt a beetetős bulvárstílust nem ha kérhetem....”
 • 1. dr73 2010. november 11. 21:41
  „Helyes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: nem kívánok új pártot alakítani

Gyurcsány Ferenc nem kíván új pártot alapítani, de a jelenleginél erősebb és egységesebb ellenzéket… Tovább olvasom