Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

A Dunába merültek a búvárok

A folyóba dobott törött üvegektől, mqanyag palackoktól, közúti jelzőtáblától, kerékpárroncsoktól, vasdaraboktól, nejlonzsákoktól tisztították meg a Duna medrét Győrben a búvárok. A víz világnapja alkalmából idén is megtartott szemétszedő akciójukkal csatlakoztak lapunk „Szedjük össze magunk!” felhívásához.
Pár tucatnyian a parton, hatan pedig a vízbe merülve szedték össze a szemetet Győr központi részén, az Aranyparton szombaton délelőtt. A környezetvédő akció, amit a Győri Búvár Sportegyesület minden évben megszervez a víz világnapja alkalmából, idén jól illeszkedett a Kisalföld kampányába, amit „Szedjük össze magunk!” elnevezéssel hirdettünk meg. Azt, hogy nem feleslegesek az ilyen kezdeményezések, a búvárok idei tapasztalatai is bizonyítják.
Mivel párszor már megtisztították a Mosoni-Duna és a Rába torkolatához közeli folyószakaszokat, ezúttal jóval kevesebb hulladék került elő a mederből. Nem úgy a hidak közelében, ahol könnyq a szemetet a folyóba dobni.
– Többen azt gondolják, azzal, hogy a folyóba hajították a szemetet, elintézték a dolgot, mert úgy látszik, mintha az eltqnt volna, pedig ezek a nehezen lebomló anyagok ártalmasak élő vizeinkre, ráadásul ezen a szakaszon nyáron strand mqködik – mondta Kunert Miklós, a búvárklub vezetője és hozzátette: a medertakarítással a figyelmet akarták felhívni arra, hogy vigyázni kell a természetre és a víz világnapján, ha kevéssel is, de hozzá akartak járulni közös érdekünkhöz, a folyók védelméhez. Szerinte, ha mindenki megtenné, amire ereje telik, nem is állnánk olyan rosszul.
A Keret Egyesület tagjai, akik a parton gyqjtöttek össze többzsáknyi szemetet, szintén úgy vélik, a mindennapi élet része kellene hogy legyen a környezettudatos magatartás. Ennek azonban ellentmond az a gyakorlat, ami miatt rengeteg üveget, mqanyag poharat, csikket, sőt, óvszert és bugyikat is találtak Győr egyik legszebb sétálóhelyén szétszórva.
– Holnapután valószínqleg ugyanolyan szemetes lesz az Aranypart, mint akciónk előtt volt, mégis megéri felhívni a figyelmet a természetvédelemre, mert arra sokan egyáltalán nem is gondolnak. Bár egyelőre kevesebben vannak azok, akik összeszedik mások szemetét, mint akik elszórják, több ilyen kezdeményezés révén megfordulhat az arány. „Aki egyszer részt vett ilyen akcióban, többet nem szemetel” – állítja Pósa Viktor. Váray Ibolya is úgy véli, nem reménytelen a szemét elleni harc, ami nála a hétköznapok részévé vált. Gyakran az utcán járva is felszedi mások szemetét vagy visszaadja annak, akinek a kezéből „kiesett” – a megdöbbent arcok ellenére is. Szerinte szükség van arra, hogy az embereket minél többször szembesítsük felelősségükkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi a véleménye a magyar–orosz gáztárgyalásról?

Tovább olvasom