Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A Down-kór hatékony szűrése

Az úgynevezett kombinált teszt a 11. és a 13. terhességi héten végzett ultrahangvizsgálaton és vérvizsgálaton alapul.
Speciális ultrahangvizsgálattal számos felesleges kromoszómavizsgálat és szövődmény elkerülhető.

Az úgynevezett kombinált teszt  a 11. és a 13. terhességi héten végzett ultrahangvizsgálaton és vérvizsgálaton alapul.

Ultrahangvizsgálat

Az ultrahangvizsgálat során a Down-kór szűrése szempontjából  két fontos paraméter kerül a fókuszba. A magzat nyaka körüli vizenyő vastagsága, valamint az orrcsont megléte vagy hiánya (a Down-kóros gyermekeknek, így a magzatoknak is,  általában vastag a nyaka és lapos az arca).

A kombinált teszt a vizsgálat napján eredményt ad. Az eredmény pontossága megegyezik az integrált teszt pontosságával (95%-os találati arány 2–5%-os tévesen kóros lelet mellett).

Kevesebb mint fele kerül felismerésre

Amennyiben csak az anya korát vennénk figyelembe azon döntés meghozatala szempontjából, hogy végezzünk-e kromoszómavizsgálatot vagy sem, az összes Down-kóros eset 30 százalékát találnánk meg. A Down-kóros esetek 70 százaléka a 35 évnél fiatalabb anyáknál fordul elő. A jelenlegi magyarországi találati arány az egyre terjedő szűrővizsgálatoknak és a 12. héten rutinszerűen végzett vizsgálatnak köszönhetően ennél valamivel jobb. 2004-ben a Magyarországon Down-kóros esetek  közel  43 százaléka a terhesség alatt felismerésre került. 

A korcsoport szerinti szűrés nem elegendő

Egy átlagos európai országban 100.000 terhességre kb. 140  Down-kóros terhesség esik. A szülő nők életkora egyre öregszik, jelenleg kb. 8% a 35 év felett terhességet vállalók száma. Ha kizárólag korcsoport szerinti választás alapján végeznénk magzati kromoszómavizsgálatot, a 140 kóros terhességből csak 42 esetben találnánk meg a Down-kóros eseteket, 98 esetben nem. Az elvégzett 8000 kromoszómavizsgálatból 80 vetélés következne.

Vagyis az életkor szerinti kiválasztás esetén 8000 kromoszómavizsgálat és 80 vetélés árán megtalálunk 42 beteget, és nem találunk meg 98-at úgy, hogy 7958 felesleges kromoszómavizsgálatot végzünk.

A kombinált szűrés hatékonyabb

Amennyiben  kombinált szűrésen mind a 100.000 terhes átesne, a 140 kóros terhességből a szűrővizsgálat 133 beteget  kiemelne és csak 7 beteg újszülött születne. Az  átlagosan 3%-os tévesen kóros jelzés miatt 3000 felesleges kromoszómavizsgálat történne.
A kombinált szűrés tehát 100.000 terhességből 3000 kromoszómavizsgálat, 30 vetélés árán 133 kóros esetet talál meg úgy, hogy csak 7 eset nem kerül felismerésre.

Szívből remélem, hogy a korszerű szűrővizsgálatok rövidesen mindenki számára elérhetőek lesznek Magyarországon, és így  megváltozik a  kromoszómavizsgálatok indikációjának gyakorlata is.

Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász főorvos a Fetal Medicine Foundation  által akkreditált orvos

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hová utazik nyaralni?

Tovább olvasom