Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A dolgozóktól próbál információt gyűjteni az APEH

Az adóhatóság vizsgálatot folytathat azoknál a vállalkozásoknál, amelyek a minimális járulékalapnál (125 ezer forint), kevesebb összeg után fizetik szeptembertől a járulékokat. A hivatal külön figyelmet fordít majd a dolgozók "nyilatkoztatására".
A tényleges jövedelem megállapítására irányuló vizsgálat során a revizorok először összevetik a havi járulékbevallások adatait a könyveléssel, ám ez Zara László adótanácsadó szerint felesleges, a cégek ugyanis aligha követnek el ilyen hibát. Az adóhatóság ellenőrzi a költségszámlák és természetbeni juttatások elszámolását, a megbízási jogviszonyok szabályszerűségét is, de szakértők szerint ezek alapján sem lehet kimutatni a ténylegesen kifizetett jövedelmet. Gyanút kelthet a revizorokban, ha a korábbi időszakhoz képest csökken a befizetett járulék mértéke, de ezt indokolhatja a teljesítménybérezés, a szezonális alkalmazás vagy a kifizetett pótlékok összegének változása is.

Az adóhivatal külön figyelmet fordít majd a dolgozók nyilatkoztatására, abban bízva, hogy ők esetleg elszólják magukat a tényleges fizetésükről. Az alkalmazott jövedelmét a revizorok összevethetik a létminimumadatokkal is. A KSH adatai szerint egy felnőtt megélhetéséhez legalább 56 408 forintra volt szükség, a jelenlegi minimálbér nettója 54 ezer forint, vagyis nem számottevő az eltérés. Szemet szúrhat, ha a dolgozó a létfenntartásához nem keres eleget, de ennek bizonyításához részletesebb, az illető családjára is kiterjedő vizsgálatra lenne szükség, ám erre az APEH-nek aligha lesz kapacitása.

Szakértők szerint egy vállalkozás gazdálkodásáról nem lehet véleményt alkotni annak alapján, hogy az általa fizetett bér milyen életszínvonal elérésére elegendő. Nem tudni, hogy az adóhatóság ellenőrzése mely cégekre irányul majd. A jogszabályok alapján az adózó fizethet a tényleges jövedelem és a minimálbér kétszeresének megfelelő járulékalap után is. A cég egyik esetben sem hívja fel magára az APEH figyelmét, a dupla járulékfizetéssel ugyanis nem azt ismeri be, hogy feketén is fizet bért, hanem hogy a gazdálkodása alapján képes erre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javítják az úthibát

„ A rábapordányi Arany János út balesetveszélyes! Ki lesz a felelős, ha baleset történik?… Tovább olvasom