Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

A dolgozókon nagyobb a teher

A bérek vásárlóértékének nagymértékű visszaesése várható.

A munkavállalókat aránytalanul nagy terhek sújtják az egyensúly helyreállítása miatt – szögezi le a konvergencia-program teljesítéséről készült időszakos jelentésében a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ).

A lapunkhoz eljuttatott állásfoglalás szerint az MSZOSZ a konvergenciaprogramot azért nem támogatta, mert úgy ítélte meg, a munkavállalókat aránytalanul nagy terhek sújtják az egyensúly helyreállítása érdekében. Az azóta eltelt idő ezt igazolta érdekvédők tapasztalatai alapján. Az év első két hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 6,5, míg a nettó átlagkeresetek csupán 0,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. A január-februári reálkereset így 7,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva a fogyasztói árak tervezettnél gyorsabb, 8,3%-os emelkedése mellett.

Az is a lakossági terhek vártnál nagyobb növekedését jelenti a közlemény szerint, hogy az infláción belül a lakosság fogyasztását leginkább érintő tételeknél (élelmiszerek, háztartási energia) volt a legnagyobb az árak emelkedése. A munkavállalói járulék és adóterhelés növekedése a bruttó béremelésből 6%-ot elvisz, ami a magas inflációval együtt a keresetek reálértékének hosszú évek óta nem tapasztalt mértékű csökkenését eredményezi. Az előrejelzések szerint 2007-ben éves szinten a bruttó bérnövekedés 8% körül alakul, ami a szintén előre jelzett 7%-os infláció mellett a reálkeresetek 3,9%-os csökkenését jelenti. Ez a bérek vásárlóértékének nagyobb mértékű visszaesése, mint amivel a konvergenciaprogram eredetileg számolt, és nagyobb, mint amivel a bértárgyalásokon számolhattak.

Az MSZOSZ azt kéri a kormánytól, részletesen vizsgálja meg intézkedéseinek hatását a bér- és foglalkoztatási folyamatokra, a munkavállalók jövedelmi helyzetére. A kért hatásvizsgálatokat még a 2008-as költségvetési, adó- és bértárgyalások előtt tartják szükségesnek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megtárgyalni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keira a fenekét szégyelli

Noha nemrég még anorexiával vádolták, a szépséges brit Keira Knightleynak saját bevallása szerint… Tovább olvasom