Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A dohányzás elősegíti az impotenciát

Egy új ausztrál kutatás szerint a dohányos férfiaknál 40%-kal nagyobb az impotencia kialakulásának esélye.

Azok a férfiak, akik napi egy doboz vagy annál is több cigarettát szívnak el, 40%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek szexuálisan gyenge teljesítőképességűek, mint a nem dohányzók. A kutatók 8300 fő, 16–59 év közötti férfi adatainak feldolgozásával jutottak erre az eredményre. Ausztráliában tízből egy férfi vallotta be, hogy az elmúlt egy év során legalább egy hónapig fennálló merevedési zavara volt.
A válaszadók több mint negyede dohányzott, ötből egy férfi pedig egy doboz vagy annál kevesebb cigarettát szívott el naponta. A férfiak 6%-a szívott el több mint egy doboz cigarettát naponta.

Csökken a nemzőképesség is

A dohányzás csökkenti a hímvessző vérellátását, ezáltal okoz impotenciát. A dohányzás más mechanizmussal is csökkenti a férfiak nemzőképességét. A dohányzó férfiaknál nagyobb a károsult vagy deformált hím csírasejtek száma, és az összes spermiumok száma is kevesebb, mint a nem dohányzóknál.

Egyenesen arányos eredmény

A vizsgálatból kiderült, hogy az impotencia kialakulásának valószínűsége egyenesen arányos a naponta elszívott cigaretták számával. Azok, akik maximum 1 doboz cigarettát szívnak naponta, 24%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek impotensek, mint a nem dohányzók, míg a naponta 20-nál több cigarettát elszívóknál ez az érték 39%.

Kevés alkohol nem árt

Az idősebbeknél és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő dohányosoknál az impotencia veszélye nagyobb. Kis mennyiségű alkohol elfogyasztása csökkenti az impotencia kialakulásának veszélyét.
alc.: Mi a helyzet Magyarországon?
Tekintettel arra, hogy a magyar férfiak közel 40%-a dohányzik napi rendszerességgel, nem meglepő, hogy a 40 év feletti férfiak 40%-ának vannak merevedési zavarai. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon 500–700 ezer férfinál észlelhető impotencia. Nálunk a merevedési zavarok 80%-ának hátterében szervi okok állnak, tehát olyanok, melyek a dohányzással összefügghetnek.

Az ausztrál kutatók szerint a dohányzás és impotencia összefüggéseinek tudatosítása a fiatal férfiakban – mint dohányzásellenes stratégia – más módszerekkel kiegészítve növelheti a dohányzásról leszokás motivációját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Derült égből villámcsapás

Főrendező, alrendező, kisegítő, berendező, látványtervező, kirakatrendező, operatőrök, segéd- és… Tovább olvasom