Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

A dohánytermékek jövedéki adóbevétele 10 százalékkal nő az idén

A dohánytermékekből származó jövedéki adóbevétel az idén várhatóan eléri a 298 milliárd forintot, ami 10,03 százalékkal haladja meg a 2008. évit.

Tavaly ebből 271 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, 7,03 százalékkal több, mint az előző évben - jelentette be Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség (VP) országos parancsnoka hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A bevételek alakulását befolyásoló tényezők közül a dohánytermékek jövedéki adója az idén a korábbi évektől eltérően július 1-jén emelkedett, mértéke a cigaretta esetében ezer szálanként 8.405 (korábban 8.265) forint plusz a kiskereskedelmi eladási ár 28,3 százaléka, de ezer szálanként minimum 16 (korábban 15,175) ezer forint.

A cigaretta forgalma az év első kilenc hónapjában 18,86 százalékkal csökkent, a szivaré és a szivarkáé 1,82 százalékkal emelkedett, míg a finomra vágott fogyasztási dohányé 9,85, az egyéb dohányé pedig 42,65 százalékkal mérséklődött. A VP az idén az első kilenc hónapban 132,825 (tavaly 143,141) millió szál bűncselekményből származó cigarettát foglalt le, a jövedéki eljárások során pedig 17,028 (tavaly 23,731) milliót.

A Magyarországra illegálisan bekerülő cigaretta mintegy 70 százaléka Ukrajnából származik, a VP a napokban is felderített egy tízezer kartonból álló Ukrajnában gyártott szállítmányt. Az év végéig a román határon is tartanak jövedéki ellenőrzéseket, januártól, a román derogáció megszűnése után a mobil ellenőrzésre helyezik a hangsúlyt, az útvonalakon, piacokon várhatóak szigorú ellenőrzések. Az országos parancsnok ismertette: 2007-re jelentős eredményeket értek el az adózatlan termékek visszaszorításában - ekkor a legális piac nagysága 16,5 milliárd szál volt -, tavaly azonban már érezni lehetett a gazdasági válság hatását, a legális piac nagysága 16 milliárd szálra csökkent.

A növekvő adóterhek hatására, és a kereslet hiányában az idén tovább szűkül a legális piac. A pénzügyőrök arra törekszenek, hogy már a határon megállítsák az illegális árukat. Vannak olyan határaink, ahol már nincs vámellenőrzés és jövedéki ellenőrzés sincs, ezekből az irányokból azonban kicsi a veszély az országos parancsnok szerint. Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség (MDSZ) elnöke a tájékoztatón elmondta: szervezetük információkkal segíti a vámosok munkáját például arról, hogy az egyes márkákat, adózatlan termékeket hogyan lehet felismerni.

A VP rendelkezésére bocsátják a GfK-val az illegális piacról évente készíttetett felmérés eredményeit is, amely úgy készül, hogy az ország teljes területén mintegy húszezer cigarettás dobozt begyűjtenek a szemétből, hogy megállapítsák, az adott termék honnan származik, s van-e rajta adójegy. Az MDSZ elnöke az MTI-nek elmondta: a VP-vel 2002 óta működnek együtt az adózatlan termékek visszaszorításában. Adózatlan termékek elsősorban az ország keleti részén találhatóak, az ukrán határ mentén. Hamisított termék elenyésző mértékben fordul elő, a húszezer mintában évente négy-nyolc Ázsiából származó hamis terméket találnak.

A feketepiac elleni fellépésnek két eszköze van: a VP szigorú ellenőrzési gyakorlata és a kiegyensúlyozott adópolitika - hangsúlyozta Patai András az MTI-nek. A 2002-2004. közötti adóemelések következménye - mintegy 94 százaléknyi adóemelésre került sor ebben az időszakban - az lett, hogy az adózatlan termékek piaca becslések szerint mintegy 27 százalékra növekedett - mutatott rá.

Az együttműködésnek jelentős hozadéka van az állami költségvetés és a dohányipar bevételei szempontjából egyaránt: hozzájárult ahhoz, hogy az adózatlan termékek piaca a korábbi magas szintről a jelenlegi mintegy 10 százalékra szorult vissza (a körülbelül 500 milliárdos teljes forgalomra vetítve ez 50 milliárd forintos veszteséget, a költségvetésnek pedig 30-35 milliárd forint kiesést jelent), ami megfelel az európai átlagnak - hangsúlyozta az MTI-nek Patai András.

A VP számára az országos parancsnok szerint kihívást jelent a további adó- és áremelkedés, a román derogáció megszűnése és az Európai Unió további bővítése, továbbá növekednek a kormányzati elvárások is.

A vámhatóság szerint a feketegazdaság visszaszorítása érdekében további intézkedések szükségesek, így például a mélységi ellenőrzés rendszerének fejlesztése és országos kiterjesztése, a vasúti és a közúti forgalom ellenőrzésének megerősítése korszerű eszközök alkalmazásával, a zöldhatár megerősítése a rendőrség közreműködésével, és a nemzetközi együttműködés fokozása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az államháztartás novemberi hiánya 75,9 milliárd lett

Az államháztartás - önkormányzatok nélkül - 75,9 milliárd forint hiánnyal zárt novemberben, az első… Tovább olvasom