Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

A DK a Jobbik betiltását kezdeményezné a legfőbb ügyésznél

A Demokratikus Koalíció azt szeretné elérni, hogy a többi parlamenti párt közösen kezdeményezze a Jobbik betiltását a legfőbb ügyésznél.
A Demokratikus Koalíció azt szeretné elérni, hogy a többi parlamenti párt közösen kezdeményezze a Jobbik betiltását a legfőbb ügyésznél. A DK hatályon kívül helyezné az alkotmányt, emellett a Nemzeti alaptantervet és a gyülekezési törvényt is módosítaná a szélsőjobboldal elleni fellépés érdekében.

Molnár Csaba alelnök hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: határozati javaslatot nyújtanak be a parlamentnek az antiszemita és a rasszista nézetek visszaszorítása érdekében.

Ebben arra kérik fel a kormányt, hogy kezdeményezze az alaptörvény hatályon kívül helyezését. Molnár Csaba indoklása szerint azzal, hogy az év eleje óta hatályos alaptörvény 1944 márciusára teszi a jogállamiság megszakadását, az azt megelőző időszakot, például a zsidótörvények elfogadását legitimnek tekinti, míg az 1947-es párizsi békeszerződés magyar jogrendbe illesztését nem. A DK szerint ez elfogadhatatlan.

A DK a határozati javaslatban szorgalmazza, hogy antiszemita politikusokról és művészekről ne lehessen közterületet, intézményt elnevezni, illetve nekik szobrot állítani. Példaként Prohászka Ottokárt, Nyirő Józsefet, Wass Albertet és Horthy Miklóst nevesítette.

A Gyurcsány Ferenc vezette párt azt is kezdeményezi, hogy töröljék a Nemzeti alaptantervből az "antiszemita szerzőket".

Emellett felszólítják a parlamenti pártokat, hogy a Jobbikkal semmilyen formában ne működjenek együtt, így se a plenáris ülésen, se a bizottságokban ne reagáljanak képviselőinek felvetéseire, indítványaikat ne szavazzák meg. Szorgalmazzák, hogy a pártok a helyi önkormányzatokban is szakítsák meg az együttműködést a Jobbikkal. (A DK ennek érdekében hétfőn felhívást küldött a miskolci közgyűlés pártjainak is, amelyben a Jobbik által delegált bizottsági elnök visszahívását is kezdeményezik.)

A DK javasolja a gyülekezési törvény módosítását is úgy, hogy az embereket megfélemlítő, egyenruhás tüntetéseket tiltsák meg.

A Demokratikus Koalíció továbbá azt szeretné elérni, hogy a többi parlamenti párt közösen kezdeményezze a Jobbik betiltását a legfőbb ügyésznél. Molnár Csaba közlése szerint a Jobbik feloszlatását megalapozó jogi érvelést kedden ismertetik részletesen.

Az alelnök azt mondta: javaslataik fogadtatásából világossá válik majd, hogy a Fidesz "korábbi politikáját feladva" szembemegy-e a szélsőséges nézetek, az antiszemita és rasszista nézetek terjedésével, azaz Rogán Antal vasárnapi, a nácizmus elleni tüntetésen elmondott szavait követik-e tettek is.

Kitért arra, a DK nem támogat pótcselekvéseket, így azt sem, hogy a kirekesztő parlamenti megnyilvánulásokat mindössze pénzbírsággal sújtsák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úttesten fekvő férfit gázoltak el Zala megyében

Elgázolt egy úttesten fekvő férfit egy autós vasárnap délután a Zala megyei Alsónemesapátiban. A… Tovább olvasom