Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A DK-nak átadták a trafikpályázatok értékelési lapjait

A Demokratikus Koalíció pártigazgatója átvette pénteken a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban a trafikpályázatok során elbírált értékelési lapokat és a települési értékelési jegyzőkönyveket.

Varju: a legszégyenteljesebb pályázat

Varju László pártja több aktivistájával érkezett, akik a mintegy 14 folyóméternyi aktahalmazt, amely a DK tájékoztatása szerint tíz nagyobb és közel 160 kisebb dobozt töltött meg, az épület előtt várakozó furgonba pakolták.

Varju László, miután a minisztériumban szignálta az átadási és átvételi dokumentumokat, az épület előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az ország "egyik legszégyenteljesebb" pályázati kiírásának következményei tízezreket fosztottak meg munkájuktól.

Emlékeztetett arra, hogy a tárca egy bírósági eljárás után adta ki számukra az adatokat. Hozzátette, hogy a minisztériumban jelezték, lemondanak arról a 25 millió forintról, amelyet korábban a másolásért akartak kérni.

A DK törekszik arra, hogy a pályázati jegyzőkönyvek minél hamarabb nyilvánossá váljanak, de a dokumentáció személyes adatokat is tartalmaz, és az adatvédelmi törvény betartásával kell eljárniuk - közölte. A képviselő elmondta, hogy a papírokat a párt ügyfélszolgálati irodájába viszik, ahol három szakértő segítségével megkezdik azok feldolgozását. Varju László az ügyben a jövő hétre ígért további tájékoztatást.

Jogszerű volt az 1,4 millió

A pártigazgató egy másik témában feltett kérdésre azt válaszolta: jogszerűen vette fel azt az 1,4 millió forintot, amelyet azután utalt neki az Országgyűlés, hogy az előző ciklus végén megszűnt a képviselői mandátuma. A Blikk ezzel foglalkozó írása felhívta a figyelmet arra, hogy bár a politikus mandátuma május 5-én megszűnt, június 30-án megkapta párttársa, az EP-be távozó Molnár Csaba képviselői helyét, így azóta újra képviselő.

Varju László elmondta: a pénzből 980 ezer forintot Zugló fideszes polgármesterének, Papcsák Ferencnek fizetett, akivel szemben elveszített egy pert, míg a fennmaradó összeget abban a két hónapban költött el, amíg nem rendelkezett mandátummal.

Nem rendelkezik arról jogszabály, hogy vissza kellene fizetnie a neki utalt pénzt, szerinte más képviselők is voltak hasonló helyzetben, de "visszafizetés nem történt" - mondta Varju László, aki arra a kérdésre, hogy erkölcsösnek tartja-e, ha megtartja a pénzt annyit felelt: "én azt gondolom, hogy jogszerűen jártam el akkor és annak megfelelően használtam fel, tehát ez így rendben van".

NFM: Molnár Csaba csak adatkezelő

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium véleménye szerint a tárca eleget tett a dohánykoncessziós pályázatok kapcsán indított per ítéletében foglalt kötelezettségeinek azzal, hogy pénteken átadták a Demokratikus Koalíciónak a párt által kért dokumentumokat.

Hangsúlyozzák, hogy a 14 folyóméternyi, dossziéba rendezett irattömeg pályázatonként az értékelő lapokat és településenként az értékelési jegyzőkönyveket tartalmazza. Hozzáteszik, hogy a minisztérium nem várta be az előzőleg jogszerűen benyújtott felülvizsgálati és a határidő meghosszabbítására irányuló kérelme elbírálását, az anonimizált másolatok elkészültével a Fővárosi Törvényszék döntésének hiányában is azonnal átadta a dokumentumokat. Arra is kitérnek, hogy a tárca egyoldalúan lemondott a másolás felperest terhelő költségének megfizettetéséről is.

Emellett felhívják a figyelmet, hogy a DK-s Molnár Csaba, - aki felperesként vett részt a bírósági eljárásban - az átvett dokumentumok felett adatkezelői státussal rendelkezik, így azok kezelésére csak az információs önrendelkezési jogról szóló törvényben meghatározottak szerint jogosult.

A tárca azt is kijelenti, hogy a nemdohányzók védelme és fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében bevezetett intézkedések elérték a várt hatást. Az új értékesítési rendszer alkalmasnak bizonyult arra, hogy a lakosság több mint 98 százaléka számára saját településén biztosítsa a folyamatos ellátást. Míg 2013. július 1-je előtt a fiatalkorúak 58 százaléka juthatott dohánytermékhez, a legutóbbi adatok szerint már alig 12 százalékuk - írják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 47-esen

Két személyautó ütközött össze Derecske belterületén péntek délelőtt. Tovább olvasom