Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A divathullám most a pepitának kedvez

Érzékelve a hagyományos banki betétek után fizetett kamatok látványos zuhanását, az emberek tanácstalanná váltak az elmúlt egy-két hónap során azzal kapcsolatban, mibe is fektessék megtakarított pénzüket. A kérdést nemrégiben, szegedi látogatása kapcsán feltettük Török Lászlónak, a CIB Bank vezérigazgatójának is.
Török László vezérigazgató: Az nagyon fontos, hogy megbízzunk a bankban, ahol a pénzünket kezelik Fotó: Karnok Csaba
– Milyenek jelenleg a befektetési lehetőségek a szakember szemével nézve?
– A kockázatmentes befektetések nyeresége általában viszonylag alacsonyabb, ha viszont kockáztatunk, annak a végeredménye lehet ugyan nagyobb hozam, de a veszteség lehetősége is benne rejlik az ügyletben. A lakosság köréből viszonylag kevesen választják ma a részvényeket, inkább a bankoktól várnak olyan megoldást, amelyik számukra továbbra is a biztonságot jelenti, ám a hagyományos betéteknél magasabb jövedelmezőséget biztosít. A csökkenő kamatokat – legyen szó bármilyen inflációs környezetről – a befektetők veszteségként élik meg, aminek az az oka, hogy korábban hozzászoktak a magasabb kamatszinthez. Az összetett termékek ezt a bizonyos veszteségérzetet próbálják kiküszöbölni: ezeknél a befektetett összeg egy része hagyományos bankbetétként funkcionál, a másik része kerül a kellően stabil, ám magasabb hozamot nyújtó befektetési alapba. A bankok tehát a kockázat megosztásával próbálnak nagyobb reálhozamot kínálni az ügyfelek számára: a CIB Bank például egy hónappal ezelőtt vezette be a piacra a Betétmix terméket.

– Megértik-e az emberek a befektetési alapok részleteit?
– A befektetési alapok részletei bonyolultnak tűnhetnek a lakosság számára, de a döntés ennél jóval egyszerűbb is lehet. Gondoljunk arra: ha műtétre jelentkezünk, akkor előtte tájékozódunk arról az intézményről, ahová befekszünk, arról az orvosról is, akire rábízzuk az életünket, de nem vagyunk kíváncsiak a műtét részleteire. A befektetési alapokkal kapcsolatban is nyugodtak lehetünk, a hazai bankrendszer stabil. Az nagyon fontos, hogy megbízzunk a bankban, ahol a pénzünket kezelik.

– Hogy segítik az ügyfél befektetési döntéseit?
– Ahogy egy jó szabó sem próbál mindenkire szürke öltönyt adni, a jó befektetési tanácsadó is az ügyfél szempontjából mérlegel. De ha az derül ki a beszélgetésből, hogy számára a legelőnyösebb a pepita, akkor az ajánlja – egyébként, a hasonlatnál maradva, a jelenlegi divathullám valóban a pepitát kedveli. A legfontosabb azonban, hogy a befektető pontosan tudja, mekkora összeget milyen időtartamra tud nélkülözni és kíván lekötni, továbbá mekkora a kockázati „étvágya".

– Maradnak-e hosszabb távon is az alacsony betéti kamatok?
– Az a kamatcsökkenési trend, amelyet az elmúlt fél-egy év során tapasztalhattunk, már nem ismétlődik meg. Az infláció várhatóan 4 százalék alatt lesz, a banki alapkamatban pedig, amelyik jelenleg 6 százalék, megítélésem szerint nem várható nagyobb változás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók figyelmébe

Győrszentiván. Ma délután 3 órától este 7 óráig kiszállásos véradásra várják a véradókat a helyi… Tovább olvasom