Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A divatdiktátorok csak mellékszereplők

Vámos Magda a magyar divattervezők koronázatlan uralkodónője, a kisujjában van mindaz, amit erről a szakmáról tudni kell és tudni lehet. Most beavat minket a divattervezés kulisszatitkaiba és elárulja, hogyan születik a divat.
– Az élete egybeforr a divat világával. Megközelítőleg eddig hány bemutatón vett részt ?
– Rengetegen. Ma már a saját pénzemből járom a nagy nemzetközi bemutatókat. Nem hagynék ki egyet sem. Ebben a szakmában tudniillik elengedhetetlen a tájékozottság, ehhez pedig személyesen kell az információt beszerezni. Fontos, hogy a divatbemutatókon megtanuljunk a sorok között olvasni.
– Ez mit jelent?
– Aki nem tudja, hogy ilyenkor mire figyeljen, az bizony nehezen boldogul ezen a pályán. Mondhatnám úgy is, szinte semmi esélye, hogy komolyan vegyék. A kifutó világa rendkívül látványos, de valójában a kulisszák mögött zajló összetett munka a döntő. A többi „csak" a csomagolás. Magyarországon nagyon kevesen tudják, hogy a divatot nem a divattervezők határozzák meg, akik jó értelemben csupán „kiszolgálói" ennek az iparágnak. A divatra valójában a világpiac változásai hatnak. Minden évben megtartják a világ gazdaságában meghatározó szerepet betöltő országok találkozóját, ahol kiderül, hogy a világ termelésében melyik anyagból van túltermelés. Utána közösen döntenek arról, hogy melyik anyag legyen a divat meghatározója. Amikor már tudják, milyen anyagkészlet áll rendelkezésükre, összeül az Intercolor-bizottság, ahol másfél évre előre döntenek a meghatározó divatszínekről. És ekkor nemzetközileg egyezményes jelekkel meghatározzák a világ divattendenciáit. Ezek a jelek a világ összes kreatőrének egyformán értelmezhetőek. Párizsban összeül a francia szindikátus és kiadja az anyagfajtákat a tervezőknek, a nagy francia divatházaknak. Ha éppen a gyapjú a kijelölt anyag, akkor a divattervezőknek ebből kell izgalmas formájú modelleket kreálniuk.
– Mi történik akkor, ha egy nagy hírű tervező nem az egyezményesen megadott anyagfajtából készíti el a kollekcióját?
– Botrány. Ilyen nem fordulhat elő, még a szindikátusból is képesek kizárni. A szabályokat mindenkinek be kell tartania. A divatot és a divatvonalakat is a háttérben a gazdasági erőviszonyok mozgatják, ezt pedig csak összefogással lehet megvalósítani. Ha megfigyeljük, még a világ nagyáruházainak kirakatai is valamilyen szempontból azonos képet mutatnak. A közös koncepciót figyelembe véve a cégek dekoratőrei is
együtt dolgoznak, de saját ízlésük szerint tálalják az árukat. Egyszerűbben fogalmazva, a történet mindenütt azonos, csak az előadásmód változó.
– Évek óta tanítja a magyar divattervezők fiatal nemzedékét. Mikor derülhet ki valakiről, hogy tehetséges és esélye lehet ezen a nehéz pályán?
– Rövid időn belül kiderül, hogy a hallgatónak mire van hajlama, milyen a karaktere, milyen technikában a legtehetségesebb. A sikert mi sem tudjuk garantálni, azért mindenkinek meg kell küzdenie. A személyiség, az egyéni gondolkodásmód nagyon fontos, de mindez nem elég. A divatot sokféle szempont irányítja, ehhez mindenkinek igazodnia kell. Azt tanítom, hogy mindenki használja a kreativitását, de ne essen abba a hibába, hogy csupán a saját ízlésének megfelelő stílust tervezi! Ismerni kell a divat mellett, hogy kinek tervezünk, tisztában kell lenni a megrendelő igényeivel is. Az órákon különböző gyakorlatokon keresztül fejlesztem a hallgatóim kreativitását és gyakorlati érzékét. Zenére asszociálva kell tervezniük, vagy például azt a feladatot kapják, hogy egy zongoraművésznőnek tervezzenek ruhát. Itt figyelembe kell venni a fellépő kötöttségeit: a színpadon csak az egyik oldala látszik, játék közben pedig a kezét és a lábát is használja. Egy jó ruhatervező minden részletre figyel. Előfordul, tízperces tervezési időt hagyok, hogy ne csak a berögzült stílusuk és gondolkodásmódjuk szerint alkossanak, hanem azt megőrizve mindig képesek legyenek megújulni. Ebben a szakmában ez
rendkívül fontos.
– A divattervezők egy óriási nemzetközi játék részesei, ami nagyon szigorú elvek szerint működik. A kreativitáson kívül milyen tulajdonságok jellemzik még a jó tervezőt?
– Nem árt, ha a tervezésben merész és bátor, valamint nagyon fontos a jó varráskészség. Ez a szakma valóban egy óriási játék, azonban aki csak az érdekességet látja meg benne, nagyon hamar kihull a sorból. Aki viszont szent célul tűzi ki maga elé, hogy megtanulja ennek a szakmának minden titkát, az élvezni fogja minden percét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filmes hírek - Indiana Jones 4.

Indiana Jones újra színrelép. A film kedvelői biztos örömmel hallják a hírt. A régi felállás is… Tovább olvasom