Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A diktatúrák egy tőről fakadnak

Győr-Moson-Sopron - Február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja.
A „fekete könyv" adatai szerint hazánkban félmillió ember halála írható a „vörös diktatúra" számlájára.
Hatvankét évvel ezelőtt, 1947. február 25-én jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Ennek emlékére – a magyar országgyűlés 2000-ben született rendelete alapján – február 25. a kommunista diktatúrák
áldozatainak emléknapja.

„Fasizmus, kommunizmus: a diktatúrák egy tőről fakadnak. Indáik több évtized után még a mi életünkbe is átnyúlnak – említette Tubán József csornai evangélikus lelkész.

– Városunkban két emlékmű áll egymáshoz közel: egyiken a holokauszt, másikon a tizenkilences kommün vezéralakja, Szamuely Tibor rémtettei áldozatainak névsora. Becsületes rábaközi emberek, akiknek haláláért valakinek bocsánatot kellene kérni, hogy az utókor megbocsáthasson és békével emlékezhessen."

Tubán József lelkész a kommün csornai áldozatainak emlékművénél hangsúlyozta: valakinek bocsánatot kellene kérni, hogy az utókor megbocsáthasson és békével emlékezhessen. Fotó: T. A.
Tubán József lelkész a kommün csornai áldozatainak emlékművénél hangsúlyozta: valakinek bocsánatot kellene kérni, hogy az utókor megbocsáthasson és békével emlékezhessen. Fotó: T. A.

„Mosonmagyaróvárt ötvenhat miatt hosszú ideig ˝a bűnös város˝ jelzővel illették, számos embert elítéltek, életeket törtek ketté. Az idő, a több évtizedes távlat segít bennünket abban, hogy egyre tisztábban lássuk a hajdani eseményeket – hangsúlyozta Szentkuti Károly történész, a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum igazgatója. – Az egymást követő nemzedékeknek le kell vonni a tanulságot és folyamatosan tudatosítani a tolerancia üzenetét és emlékezni az áldozatokra."

„Nővéremet, Máté Máriát ötvenhat októberében, a győri börtönnél lőtték le az ávósok. A temetésre felkért pap, Lányi János kanonok bátor szolgálatért hét évet kapott, a börtönből tüdőgyulladással és sorsán bélyeggel szabadult – idézte fel az egykori eseményeket Székely Sándorné Máté Gizella. – Édesanyámmal, testvéremmel mi sem kerülhettük el a letartóztatást, az évekig tartó zaklatást... Felejteni nem tudok, megbocsátani talán, és köszönöm azoknak az együtt érző újvárosiaknak, akik a megfélemlítés évei alatt is mindig vittek a nővérem sírjára friss virágot."

Olvasóink írták

  • 1. nocomment41 2009. február 26. 17:49
    „1. Kívánjuk a sajtó szabadságát, a censura eltörlését.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadságszámolás

Győr-Moson-Sopron - A fizetett szabadságról kérdezte szakértőinket „A Kisalföld a dolgozókért"… Tovább olvasom