Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A devizahitelezés veszélyeire figyelmeztet a Világbank

A feltörekvő országok, így Magyarország kereskedelmi bankjai devizahitelezésének veszélyeire figyelmeztet a Világbank a globális pénzpiaci fejleményekkel foglalkozó éves jelentésében.
A nemzetközi pénzügyi szervezet kiemeli: a nemzetközi pénzpiac új hitelezési formákkal reagált a feltörekvő országokban tapasztalható megélénkült vállalati tevékenységre és tőkeigényre.

Tavaly Európa és Közép-Ázsia feltörekvő országainak vállalatai - főként a bankok, továbbá az infrastruktúra és a bányaipar cégei - 135 milliárd dollárnyi adósságot halmoztak fel.

A Világbank szerint az Észtországban, Magyarországon, Kazahsztánban, Lettországban, Litvániában, Oroszországban és Ukrajnában működő kereskedelmi bankok pénzpiaci stabilitását veszélyezteti a külföldi valutában történő, "aggodalomra okot adó" mértékű hitelezés.

Erre a nemzeti hatóságoknak különleges figyelmet kell szentelniük, mivel ezek a bankok az országok pénzügyi rendszereiben meghatározó szerepet töltenek be - állapítja meg a nemzetközi pénzügyi szervezet.

A Világbank arra is figyelmeztet, hogy a globális gazdaság változása, az amerikai gazdaság mélyebb visszaesése érintheti a fejlődő országok kivitelét, és megrázkódtatást idézhet elő pénzügyi szektorukban.

Egyes gyorsan fejlődő országok pénzügyi stabilitását veszélyeztetheti a gyorsuló infláció és a fizetési mérleg tekintélyes hiánya is - húzza alá végül a jelentés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harry herceg nélkül indult Irakba a szakasza

Parancsnoka, Harry herceg nélkül indult iraki bevetésre a brit hadsereg egyik elitalakulatának az a… Tovább olvasom