Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

A devizahitelesek töredéke kapott értesítést az elszámolásról

Az értesítéseket április 30-ig kell postára adnia az érintett pénzintézeteknek. Az elszámolás automatikus, ritkán kell külön kérni az értesítőket, néhány kivétel azonban akad.
Április 9-ig 149 ezer devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés elszámolását tartalmazó értesítés érkezett be a Magyar Postához, ami a pénzintézetek által előre jelzett 2,1 millió küldemény alig több mint 7 százaléka - tájékoztatta a Magyar Posta csütörtökön az MTI-t.

A jogszabály értelmében a pénzügyi szolgáltató

2015. március 1. és április 30. között köteles postára adni


az elszámolással kapcsolatos értesítéseket. A Magyar Posta úgy véli, az értesítések 75-80 százaléka a kiküldési időszak utolsó két-két és fél hetében jelenik meg a hálózatban.

A Magyar Posta felhívta a figyelmet, hogy a pénzintézeteknek mielőbb fel kell adniuk küldeményeiket annak érdekében, hogy az ügyfelek mielőbb megkapják a leveleket, és ne legyen torlódás sem a kézbesítésben, sem a postai átvétel során, attól függetlenül, hogy a posta felkészült a megnövekedett küldeménymennyiség kezelésére.

Az elszámolások ajánlott-tértivevényes levélpostai küldeményként érkeznek meg a fogyasztókhoz - olvasható a közleményben.

Az elszámolás automatikus, ritkán kell külön kérni az értesítőket


A banki hitelek elszámolása a törvény erejénél fogva automatikusan, az elszámolás általános szabályai szerint történik, függetlenül attól, hogy jelenleg is fennálló vagy korábban már visszafizetett kölcsönről van szó.

Egyedül a korábban rögzített árfolyamon kedvezményesen végtörlesztett fogyasztóknak kellett maguknak kérniük


az elszámolást pénzügyi intézményüktől március 31-ig.

Az MNB csütörtöki közleményében arra a kivételre is felhívja a figyelmet, amikor a követeléskezelőkre engedményezett követelésekről, valamint a 2009. július 27-ét megelőzően megszűnt szerződésekből eredő el nem évült fogyasztói követelésekről van szó. Ha a pénzügyi intézmény a hitelszerződést 2009. július 26. napját követően mondta fel, és a tartozást követeléskezelőnek adta át, akkor az átadás időpontjáig a pénzügyi intézmény automatikusan köteles elszámolási értesítőt küldeni a fogyasztónak. Azon követeléskezelőnél lévő tartozások esetében azonban, amelyeket 2009. július 27-ét megelőzően mondták fel, a pénzügyi intézménytől a fogyasztónak kérnie kell az elszámolást. A pénzügyi intézményeket főszabályként a 2009. július 26. napját követően megszűnt fogyasztói kölcsönszerződések alapján terheli elszámolási kötelezettség, azonban az ezt megelőzően megszűnt szerződések esetében is kérheti a fogyasztó az elszámolást, ha az elszámolási törvényből eredő követelése nem évült el.

A pénzügyi intézménynek ilyen esetekben kifizetést nem kell teljesítenie, a fogyasztó az elszámolási értesítő megküldését követően a követeléskezelőtől igényelheti – a pénzügyi intézmény elszámolási értesítőjét, s rajta a visszajáró összeget bemutatva –, hogy az a fennálló követeléssel számoljon el. A kérelem előterjesztésének nincs törvényi határideje, azonban a fogyasztó erre irányuló igényének benyújtásától számított 30 napon belül köteles a követeléskezelő az elszámolást elvégezni - emlékeztet a felügyeleti hatóságként is eljáró MNB.

A pénzügyi intézmények a devizaalapú hitelesek részére április 30-áig külön kérés nélkül küldik meg az elszámolási értesítőket - erősítette meg közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Az értesítők postázása márciusban kezdődött, de

a legtöbb érintett háztartásba várhatóan áprilisban fog megérkezni.A jegybank felhívja a figyelmet, hogy egyes sajtónyilatkozatokkal ellentétben az elszámolást nem kell valamennyi már lezárt, megszűnt szerződés esetében kezdeményezni a pénzügyi intézményeknél, az értesítő levelek postázása is külön kérés nélkül történik. Amennyiben a fogyasztó nem kap elszámolást – holott álláspontja szerint jogosult lenne rá – többlépcsős jogorvoslati lehetőséggel élhet, és első körben pénzügyi intézményéhez fordulhat írásbeli panasszal.

Annak érdekében, hogy az elszámolási folyamat egésze – így az elszámolási értesítők megküldése is – a jogszabályi előírásoknak megfelelően történjen, a jegybank jövő év elejéig tartó témavizsgálat keretében folyamatosan ellenőrzi mind a 308 intézményt, amelyeket az elszámolás érint. Az esetlegesen tapasztalt jogsértések megszüntetése érdekében pedig a jövőben is haladéktalanul és határozottan fog fellépni - közölte.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: Puch és Simicska egyeztetett

A Fidesz volt pénzügyi háttéremberének és az MSZP egykori pártpénztárnokának szerepéről Gyurcsány… Tovább olvasom