Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A devizahitel foglyai

Magyarország - Nem váltottak ki nagy érdeklődést a banki ügyfelek körében a kedvezményes szerződésmódosítási lehetőségek. A szakemberek szerint sok itt a buktató.
Amint az az országos híradásból is kiderült: nem tolonganak a devizahitelesek a szerződésük módosításáért, amellyel a kereskedelmi bankok és a Pénzügyminisztérium közötti megállapodás értelmében kedvezményesen, több esetben térítésmentesen élhettek 2008. december 31-ig, mégis van olyan bank, amelyik meghosszabbította a határidőt. Az OTP Bank például január 31-ig nyújt olyan lehetőséget, hogy a benyújtott kérelmek esetében a lakossági devizaalapú hitelek futamidő-hosszabbítása, illetve forintalapú hitelre történő kiváltása esetén nem kell megfizetni a kapcsolódó banki díjakat. Ezenkívül a 2009. január 31-ig teljesített elő- és végtörlesztések esetén az ügyfeleknek nem kell megfizetniük az átütemezési, szerződésmódosítási és ügyintézési díjakat meghatározott forint- és devizaalapú hiteleknél. December folyamán azonban nem tapasztaltak kiugró növekedést a kedvezményes lehetőségek iránt, holott április és november között például egy 5 millió forintos, svájcifrank-alapú, 20 éves futamidejű hitel törlesztési részlete 37.423 forintról 40 ezer forint közelébe emelkedett.

A Kisalföld által megkérdezett pénzügyi szakértők szerint az ügyfél nem véletlenül nem él például a futamidő meghosszabbításával. Ugyanis a féléves halasztás csak a tőkére vonatkozik, a kamatokat kötelesek vagyunk megfizetni. Így például egy tízmilliós hitel esetében – aminek körülbelül 40 ezer forint a havi kamata – 240 ezer forinttal több terheli a pénztárcát.

Az ügyfelek nem tolonganak, mit több, elmennek a kedvezményes lehetőségek mellett. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba
Az ügyfelek nem tolonganak, mit több, elmennek a kedvezményes lehetőségek mellett. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

A Kereskedelmi és Hitelbanknál is viszonylag kevesen élnek a szerződésátalakítási lehetőségekkel: számuk valamelyest nőtt az elmúlt időszakban, de jelentősen nem emelkedett. A pénzintézet tájékoztatása szerint 2008. november 17-től 0,3 százalékkal, illetve 0,4 százalékkal nőttek a már folyósított svájcifrank-alapú ingatlanfedezetű hitelek kamatai, míg a forintalapú üzleti feltételű lakáshitelek és a forintalapú ingatlanfedezetű személyi hitelek kamatai 2008. december 20-tól 3 százalékkal emelkedtek.

Névtelenséget kérő szakértőnk szerint természetesen a svájcifrank-alapú hitelt törlesztőket kellemetlenül érinti a válság – amennyiben 25–30 százalékkal magasabb részleteket kell fizetniük: mondjuk havi 80 ezer helyett 95 ezret. Ám a válság leginkább a jenalapú hitelt érinti: körülbelül 75 százalékos az emelkedés, így a 10 millióból 17 lesz. A kedvezmények körébe tartozik, hogy az OTP nem kér például kezelési költséget, ha az ügyfél euróalapú hitelre vált. Csakhogy ha például az euró eléri a 300 forintot – amire igen jó az esély –, akkor 10 helyett már 19 millióval tartozik az ügyfél, vagyis fél év alatt szinte megduplázta adósságát. Mégis, hosszú távon gondolkodva erre kényszerül, mert ha a jenalapú hitelnél marad, akkor törlesztőrészlet-növekedését – ami a példánál 7 millió forint – további fedezettel kell biztosítani az adósnak.

A következő néhány hónap sok változást hozhat, mivel a magyar pénzügyi világot Ukrajna fizetésképtelensége komolyan veszélyezteti. Ha ugyanis a főként köztisztviselői, közalkalmazotti kör továbbra sem tudja törleszteni hiteleit, akkor az az OTP-t is veszélybe sodorja, amelynek kitettsége van a szomszédos országban. Az OTP válsága pedig már nemcsak a hiteleket, de a teljes pénzügyi rendszert – így a befektetési konstrukciókat is érinti.

Olvasóink írták

 • 6. matriné 2009. január 26. 09:51
  „A Hozzászólok a cikkhez
  Spekulánsok élik a világukat! Élősködnek , hisz az nem bűn e rendszerben! Osztogatják a kölcsönöket "forintba" és valutába átszámítva követelik vissza! Nem számít az, hogy a kölcsönt felvevő azt sem tudja milyen a színe a valutának, hisz, azt még csak nem is látta! Vagy ott vannak a " banki bevásárló" kártyák! Mit számít az, hogy azok a kártyák lejártak és nem lehet használni. A bankok, akkor is lenyúlják a havi és az évi használati díjukat, sőt a hitelkeret terhére irányítják és még késedelmi kamatot is raknak rá, a tulajdonos tudta nélkül. Mit számít az a bankoknak, hogy semmiféle pénzmozgás nincs rajta a banki lenyúlásokin kívül, hisz a kutya sem törődik az így kizsebelt emberekkel. Vagy a rendőrségnél csak az a zsebmetszés, amit a kamerákon keresztül látnak az utca sarkokon?”
 • 5. Imcsi 2009. január 25. 21:30
  „Ha a bankom csődbe megy, akkor nincs kinek fizetnem a törlesztést?
  A segítség abból áll, hogy nem emelkedik a törlesztőrészlet, hosszabbodik a futamidő és többet kell visszafizetni!”
 • 4. bunda 2009. január 25. 18:21
  „Felnőtt, épelmájú emberek vették fel a hiteleket, önként. Senki nem kényszerítette őket.
  Nehogy már az adófizetők pénzéből segítség a több 10 millás hitel- felvevőket.
  Örök igazság: addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér!”
 • 3. bunda 2009. január 25. 18:19
  „Nem értem ezt a nagy segítséget.
  Először a bankokat kellett ˇ"megsegíteni" pár milliárddal, nehogy csődbe menjenek, most pedig a deviza hiteleseket.”
 • 2. Imcsi 2009. január 25. 12:40
  „Melyen biztosítás az? Árfolyam-biztosítás? Nekem csak az életbiztosítást említették, amit kötelező volt megkötnöm!”
 • 1. tricse 2009. január 22. 16:23
  „ezek szerint ez nem szerződésátalakítás,hanem kelepce:)

  vajon miért nem nőtt a mi svájci frankos hitelünk? talán mert havonta pár forintot rááldoztunk a biztosításra amely megvéd ilyen esetben? lehet:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrökre lőtt az asszony: kommandósok fogták el

Elfogták a kommandósok azt a debreceni asszonyt, aki szerdán délután lakásába zárkózott, majd az ablakon át rálőtt a rendőrökre. A középkorú asszonyt elmeorvosi vizsgálatra akarták előállítani, de a rendőrökkel nem volt hajlandó együttműködni. Tovább olvasom